måndag 23 mars 2015

Barnboksfrukost hos Rabén & Sjögren 12 mars

Bilderna är tagna av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Nu är bokvåren verkligen igång och jag blev så glad när det blev dags för Rabén & Sjögren att ha sin första bokfrukost för säsongen. Den 12 mars var jag på barnboksfrukost där de presenterade de aktuella titlarna för barn i åldrarna 9-12 år. Det var sex författare på plats och som pratade om sina böcker och vi som var där bjöds på mumsig frukost och fick med oss en fin påse med några av böckerna hem.
Först ut att prata om sin aktuella bok var Petter Lidbäck. Han var förvisso sjuk just denna morgon men han kändes inte alls förberedd utan gick upp och "jaha vad ska jag säga..." och "vad vill ni veta?" och hela hans presentation var krystad trots att hans redaktör Ylva försökte hjälpa honom på traven och få igång honom. Det var synd för jag fick ingen känsla alls för eller förstod vad boken handlade om. Boken heter Men finns ändå.

Efter Petter var det dags för en av mina absoluta favoritförfattare Katarina von Bredow. Hon är i vår aktuell med den tredje delen i serien om livet på mellanstadiet. Boken heter Han & dom och handlar om Kevin och nu har gänget börjat sexan. Jag har ännu inte hunnit läsa de två första delarna och insåg när jag kom hem att jag inte ens har del två, måste ändra på detta. Del ett heter Du & jag och del två heter Hon & han. Jag har tyckt otroligt mycket om hennes ungdomsböcker så jag betvivlar inte på att jag kommer att gilla de här böckerna för mellanåldern också. I höst är Katarina äntligen aktuell med en ny ungdomsbok, den kommer att heta Släppa taget och jag längtar otroligt mycket efter den redan nu.
Petrus Dahlin aktuell med boken Jakten på den perfekta luggen, inledde med att prata om barnböckers status och den negativa recension i en tidning som förkortas DN som han fick för boken (mer om detta i ett annat inlägg). Hans bok är en humoristisk bok vilket stack ut denna morgon då de andra böckerna var mer allvarliga (mer det jag gillar men båda behövs givetvis i bokfloran). Jag tipsade min kollega så fort jag kom till jobbet om den här boken då hennes barn älskar roliga böcker och har det lite kärvt med läsningen just nu. Nästa bok kommer att heta Jakten på den perfekta magplasket (!).

Sedan blev det dags för en debutant (eller ja det är hennes barnboksdebut) nämligen Alice Kassius Eggers. Först och främst måste vi uppehålla oss vid omslaget!! Det är otroligt snyggt och gjort av Moa Schulman, det är tyvärr dålig bild på det här. Boken heter Flickan med silverskorna och handlar om den något rädda och försiktiga Mika som träffar på Agnes med de silvriga skorna och då förändras allt. Alice berättade att hon blivit mycket influerad av Per Nilsson och hans Korpens sång och att det finns influenser från den i den här boken. Alice har tidigare givit ut boken Det är bara regn och jag ska läsa både den och den här barnboken.
Kristina Lindström är aktuell med sin tredje bok om flickornas historia. Den här heter Flickornas historia- världen och beskriver några flickor utanför Europa och deras historia. Kristina skriver inte om länder som hon själv inte har besökt och gjort efterforskningar i på plats. Illustrationerna, gjorda av Lina Bodén, är otroligt fina. Jag ska läsa både den här och de två tidigare utgivna: Flickornas historia och Flickornas historia- Europa. Dessa böcker passar perfekt i historieundervisningen för barnen i de lägre åldrarna i skolan som komplement till de mansdominerade historieböckerna.

Sist ut var Pascale Vallin Johansson som är aktuell med den sista boken i sin Amargitrilogin och som heter Kamp. De två tidigare delarna heter Dömd och Flykt. Här är det spänning och äventyr och de tre karaktärerna Lo, Amir och Vidar måste innan vårdagjämningen rädda världen. Boken kommer dock först i maj så ni som väntar med spänning på den får ge er lite till tåls.

Det var en trevlig frukost och jag säger det igen, det här är ett perfekt sätt att få upp ögonen och suget efter böcker som en kanske har missat tidigare. När författaren själv pratar om sin bok blir det mer levande. Vad jag förstår filmades inte det här tillfället som det brukar så det gick inte att följa live eller i efterhand, något som är synd för det brukar de göra. När de filmar och visar på webben kan fler ta del av det och det blir inte avhängt att du bor nära Stockholm. Men det fanns säkert goda skäl att de inte filmade. Härnäst är det bilderböckerna som får en egen frukost den 26 mars, då kan jag dessvärre inte gå och väntar med spänning på om det blir en ungdomsboksfrukost också för den tänker jag inte missa.

2 kommentarer:

  1. Önskar att sådana här roliga evenemang ville flytta lite närmre mig... Ser roligt ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är trist att så mycket är centrerat till Stockholm.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.