måndag, december 22

Lucka 22: förhandstitt på säsongen

Det nya är ofta roligare än det gamla. Som när det köps nya böcker, kläder eller vad det nu är fast det redan finns fullt funktionella kläder eller olästa böcker därhemma. Jag vet inte varför det är så men jag är villig att erkänna att det nya lockar även mig. Jag är en stor kulturkonsument och dessutom suger jag åt mig nyheter från kultursektorn som en svamp. En av de saker som är roligast under ett kulturår är när jag får möjlighet till en förhandstitt. Under året har det varit några sådana tillfällen. Det finns vissa förhandsvisningar som är återkommande, vissa av dem är publika och andra endast med inbjudan till utvalda.
Vi börja med en som är öppen för alla och det är när Dramaten bjuder in till Öppet hus, vilket sker två gånger per år. Det är en gång inför våren och en gång inför hösten. Då kan publiken gå guidade visningar, lyssna på läsningar och samtal samt få kommande repertoar presenterad för sig på Ttora scen. Jag tycker bäst om just genomgången av kommande föreställningar. Det brukar vara en konferencier som samtalar med skådespelare/regissörer/dramaturger/manusförfattare och vissa spelar upp en scen från föreställningen. Varje år bokar jag alltid ett antal föreställningar efter att ha sett detta genomdrag. Det är också en mycket trevlig dag när vi som alla, som genom våra skatter bekostar Dramaten, får komma in och se hur det går till på nationalscenen. Jag tycker också att det är ett suveränt sätt att få personer som vanligtvis inte går till Dramaten att komma, det är mitt på dagen en helgdag och det är gratis. Stadsteatern har ett liknande event där de presenterar sin kommande repertoar (i augusti varje år under Kulturfestivalen). Problemet med det är att det är mitt i veckan och mitt på dagen så jag har aldrig kunnat gå då jag alltid jobbar då och dessutom inte jobbar inne i city. Det är hemskt tråkigt och jag blir lika besviken varje år.
Som bekant läser jag katalogerna som Svensk bokhandel (SvB) ger ut med kommande bokutgivning. I dessa markeras det vilka titlar jag vill läsa och sedan brukar jag göra listor. Dessa kataloger kan alla beställa för en billig peng från SvBs hemsida och få hem i brevlådan eller digitalt. Många förlag gör även egna kataloger som vi kan läsa digitalt/beställa hem. Likt förhandstitten hos teatrarna gillar jag att veta vad som komma ska inom förlagsbranschen. Jag vet då vad jag ska hålla ögonen på och vilka författare jag sedan vill se på olika författarsamtalsscener. Som bokbloggare bjuds jag in till Rabén & Sjögrens frukostar där de presenterar sin kommande utgivning (de brukar dela upp det i tre omgångar då det är bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker). Där har de med cirka sex författare som antingen pratar med sin förläggare eller själva presenterar sin kommande bok. Jag brukar då bli sugen på att läsa böcker jag inte fastnade för när jag läste om dem i katalogen, det slår aldrig fel. Det är något visst när en får böckerna presenterade för sig live av författaren själv. Dessa frukostar brukar alltid filmas och sedan streamas live på deras hemsida så även de som inte kan vara fysiskt på plats eller fått inbjudan kan ta del av träffen. Under året har jag även varit hos Kalla kulor på deras Vårkväll och Lilla Piratförlaget har haft höstfest. Jag vet att fler förlag ordnar denna typ av träffar där de presenterar kommande säsongs utgivning (som oftast är för bokhandlare, bibliotekarier och bokbloggare) men dessa får jag ingen inbjudan till så jag vet inte hur de går till.

Förutom teater och böcker brukar jag förhandstitta på utställningar genom diverse medlemskap jag har på olika museer. Hallwylska museet bjuder ofta in allmänheten på förhandsvisning av en ny utställning under trevliga former, jag såg bland annat Hatten av där i våras.

Nu under ledigheten och inför kommande år sitter jag som bäst och gör listor både på vad som varit bäst under året som gått och vad jag inte får missa under kommande år. Håll utkik efter sammanfattningar och tips här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar