söndag, december 21

Lucka 21: Maktspel

Bakom dagens lucka döljer sig en mycket bra utställning som jag såg i våras, Maktspel på Livrustkammaren. Det blir en repris av inlägget jag skrev efter att jag varit på invigningen, plus några rader om vad jag tyckte om utställningen som jag var och såg två gånger efter det.
Livrustkammaren i Stockholm följer med start idag upp sin fenomenala utställning om Drottning Kristina med en ny utställning om monarker och intriger kring dem. Utställningen heter Maktspel och likt syskonmuseet Hallwylska museet så finns det inslag och en utgångspunkt ifrån tv/film. Hallwylska museet hade som bekant en mycket bra utställning om kläder från Downton Abbey. I den här utställningen ligger fokus på tre monarker, en gammal svensk kung, en verklig monark men utifrån porträtteringen på film och en fiktiv ung och uppstudsig kung. Det blir beskrivningar av intriger och maktspel men framför allt blir det kostymer från filmerna om Elisabeth I och från serien Game of Thrones. Besvikelsen över att jag inte kunde gå på pressvisningen i onsdags byttes mot glädje då jag istället fick gå på vernissagen. I ett hav av civilklädda besökare och kostymförsedda medarbetare på museet tog jag del av utställningen igår kväll. Museets chef och en av producenterna till utställningen Malin Grundberg hälsade välkomna och berättade lite kort om utställningen. Invigde gjorde allas vår fantasyfantast Kodjo Akolor. Jag hann inte se utställningen grundligt då jag skulle vidare på annat galej efter. Så nästa vecka på torsdag tänkte jag gå på visningen där de även kommer berätta mer om upprinnelsen till och arbetet med utställningen. Läs mer om den visningen här. Av det jag såg var jag imponerad och sugen på att se mer. Jag återkommer med en mer utförlig rcension av utställningen när jag sett den igen. Utställningen pågår till 4 januari 2015.
Jag återvände till museet två gånger efter invigningen för att se utställningen. En gång på egen hand och en gång då det var en guidad visning, med min favoritguide där Sofia Nestor. Det är verkligen en bra utställning som har en bra genusbalans, bra utställningspedagogik och är snygg att titta på. Du behöver inte vara ett fan av Game of thrones för att uppskatta den. Det jag gillade var att det inte var överfullt med saker att titta på utan att det som var med hade ett syfte och inte fungerade som utfyllnad. Att dessutom blanda fiktion med verklighet var en intressant vinkel. För er som har vägarna förbi kan jag rekommendera ett besök men skynda er utställningen stänger den 4 januari 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar