tisdag 23 september 2014

Lite mer än en kram

Bilden har jag lånat från rabensjogren.se
Lite mer än en kram av Mårten Melin är lite mer än en vanlig bok för mellanstora barn. Det är en väldigt fin bok för alla åldrar, även vuxna. Jag tycker så hemskt mycket om den. Boken handlar om 13 årige Manne och sommaren då han träffar på snart 15 åriga Amanda, hans storasysters nya kompis. Och Manne har aldrig kysst någon förut, det finns mycket han inte har gjort förut, mycket sexuellt han inte har gjort förut. Nu finns Amanda helt plötsligt där och Manne både vill och kan testa på saker som han är nyfiken på. Manne är så otroligt fint beskriven och jag faller så för honom, både hans oskuldsfullhet och hans trevande fram i tidiga tonårslivet.

Ett tag stör jag mig lite på Amanda och tycker att hon är något framfusig och att hon borde veta bättre och ta mer ansvar. Men så vänder det och jag känner så med henne. För även om hon är äldre än Manne så är det inte lätt för henne heller. Att vara 15 år är inte lätt och även om en tror att en vet och kan allt så är en bara ett barn på samma gång. Lite mer än en kram är en perfekt bok om sex, kärlek, puberteten och att gå från barndom till tonår. Den är lagom avvägd, tillräckligt utmanande och väldigt pirrig.

Det här är verkligen en bok jag skulle vilja höra unga prata om. Hur uppfattar de den och vad tycker de om Manne och Amanda? För det är en sak för mig som vuxen och som har gått igenom det där stadiet som huvudkaraktärerna befinner sig i och unga som är mitt uppe i det. Tycker de att Amanda är för påstridig, är Manne mesig eller modig, är bästa kompisen Alvin störig eller cool?

Något annat som jag tycker mycket om är att Manne läser och att det figurerar många boktips i boken. Så snyggt gjort av Mårten och jag hoppas verkligen att det kan ge ringar på vattnet och att de unga som läser boken också kollar upp de böcker som omnämns. Men det jag tycker allra bäst om är slutet. Jag fullkomligt älskar slutet och samtidigt vill jag inte att det ska sluta så, för jag vill veta mer. Snälla Mårten Melin, om du läser det här, skriv en uppföljare!

Under förra veckan så bloggade Mårten på Rabén & Sjögrenbloggen. Då fick vi möte några av karaktärerna från Lite mer än en kram igen. Ni kan läsa inläggen här: måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag. Här nedan kan du höra Mårten prata och läsa ur boken.

2 kommentarer:

  1. Det kommer en uppföljare nästa höst :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad säger du Cecilia!!! Det här gjorde min dag. Nu håller jag tummar och tår att det är de som är med i slutet som uppföljaren kommer att handla om :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.