onsdag 23 oktober 2013

Lista med barn- och ungdomsboksförfattare till författarsamtal

Att jag är en varm anhängare av barn- och ungdomslitteratur borde inte komma som någon nyhet. Inte heller att jag tycker att barn- och ungdomslitteratur borde få betydligt mer uppmärksamhet och erkännande än vad den har idag. Jag imponeras otroligt av författare som skriver för barn och unga och tycker mycket om att lyssna på dem när de pratar om sitt skrivande och tankar kring litteratur. Det är bland annat därför jag går till PUNKTmedis (ungdomsavdelningen på Medborgarplatsens bibliotek i Stockholm) när de har författarsamtal. Och jag tycker att det är fantastiskt att unga får en möjlighet att lyssna på och träffa sina favoritförfattare. Dock skulle jag önska att dessa författare får hålla samma slags samtal fast utan att publiken ska vara nischad i form av unga, föräldrar eller lärare. Vi är många vuxna som tycker om barn- och ungdomslitteratur utan att för den skull vara föräldrar, lärare eller arbeta med unga och därför läsa det som de unga läser. (Även om dessa saker inte behöver stå i motsats till varandra givetvis). Jag tycker att det finns ett värde i sig att dessa författare får ta plats på arenor/scener som annars nästan uteslutande är reserverade till författare som skriver för vuxna, det som då ofta kallas skönlitterärt. Det ska inte göras en grej av att de skriver för barn/unga utan de bjuds in som författare. Det ska heller inte vara tema barn- och ungdomslitteratur, för den typen av författarsamtal finns redan. Jag vill bredda upp vilka det är som får plats och prata om sitt skrivande.

Därför blev jag så glad när Internationell författarscen Kulturhuset Stadsteatern bjöd in David Levithan. Det var inte på deras scen riktade till föräldrar/lärare det vill säga Rum för barn, eller på barn-/ungdomsavdelningen Tio Tretton utan på deras "vanliga scen" för författarsamtal. Och i publiken var vi spridda i åldrar, vana besökare på dessa samtal och de som var där för första gången. Det som förenade oss var att vi var intresserade av och nyfikna på den här författaren. Jag tänkte att detta borde inte vara ett undantag och engångstillfälle. Den här plattformen borde oftare ha barn- och ungdomsförfattare som talar om sitt skrivande. Så när kön ringlade sig lång för boksignering med David Levithan hittade jag den nytillträdde litteraturchefen på Kulturhuset Stadsteatern Ingemar Fasth. Jag hade fått mina böcker signerade dagen innan så jag passade på att hälsa på Ingemar. Jag började med att tacka för ett suveränt författarsamtal och sedan sa jag att det vore superkul om detta skedde fler gånger. Vore det inte kul att bjuda in fler både nationella och internationella författare som skriver för barn- och unga? Till min stora förtjusning var han inte alls främmande för detta och vi hade ett mycket trevligt samtal om den här typen av författarsamtal. Han frågade om jag hade förslag på fler författare som skulle vara intressanta att bjuda in. Då med främst till serierna Internationell författarscen och På djupet. Om jag har sa jag. Vad bra mejla mig en lista sa Ingemar.

Just i det ögonblicket stod det helt still så det var tur att jag sa att jag skulle återkomma. När jag kom hem så gjorde jag en shout out på Twitter och frågade om hjälp att komma på namn. Dagen efter gjorde jag samma sak i en grupp på Facebook för bokbloggare. Till min stora lycka fick jag in en mängd namn, både svenska och internationella författare. Jag var helt överväldigad av gensvaret. Jag slogs dock snabbt av tanken att alla inte bor i eller i närheten men kanske gärna skulle vilja lyssna på fler barn- och ungdomsförfattare. Därför bestämde jag mig att samma lista även skulle mejlas till Babel i SVT, för de skulle också kunna bättra sig när det gäller att bjuda in författare som skriver för barn och unga. Så här blev listan och nu gäller det bara att hålla tummarna att de blir inbokade. Tusen tack alla för hjälpen med namn. Om du känner att något namn saknas så är det bara för dig också att mejla din lokala litteraturscen/Babel.

Katarina von Bredow
Christina Wahldén
Johanna Lindbäck
Lisa Bjärbo
Patrik Lundberg
Katarina Kieri
Ingrid Olsson
Christin Ljungqvist
Valle Wigers
Sara Kadefors
Jenny Jägerfeld
Mats Strandberg/Sara Bergmark Elfgren
Pija Lindenbaum
Eva Lindström
Mårten Melin
Emma och Lisen Adbåge
Johanna Thydell
Taliah Pollack
Barbro Lindgren
Lennart Hellsing
Ritta Jacobsson
Mats Berggren
Niclas Christoffer
Martin Widmark
Ester Roxberg
Emma Granholm

Sarah Dessen
Curtis Sittenfeld
John Green
Shaun Tan
Lauren Oliver
Sonya Hartnett
Jeff Kinney
Suzanne Collins
JK Rowling
Kazu Kibuishi
Isol
Jenny Downham
Joyce Carol Oates

Det här är ingen ranking-lista, det är ett litet urval av alla författare som finns. Jag anser den inte vara komplett utan kan fyllas på. Jag önskar att könsfördelningen hade varit mer jämn. Jag önskar vidare även att det hade varit fler icke-vita med på listan och att en etnisk mångfald kunnat uppnås.

2 kommentarer:

  1. Grymt bra lista! Jag blir särskilt taggad på de internationella; Sarah Dessen, J C Oates, John Green och J K Rowling hade ju varit guld att få träffa och lyssna på IRL. Stor fangirl-varning på ett sådant ögonblick!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli riktigt intressant och se om denna list kommer att led till något konkret.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.