tisdag 2 juli 2013

Juli, förändringens månad

Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Inspirerad av Katarina Gospics sommarprat i P1 bestämde jag mig för att juli ska bil förändringens månad. Jag tror inte på att banta, det är en kortsiktig lösning. Och det är inte primärt att gå ned i vikt som jag vill fokusera på. Jag märker att min kropp inte mår bra och den behöver en förändring och en bestående sådan. Jag är trött i kroppen, jag blir sjuk bara någon nyser i min närhet och det värker på en mängd ställen. Upp till att jag gick på gymnasiet var jag vältränad och fysiskt aktiv. Men sedan skadade jag mitt knä andra året på gymnasiet och kom inte i fas igen efter det på många år. Vikten ökade stadigt efter att jag flyttade hemifrån och 2008 bestämde jag mig att nu måste något ske för sådan livsstil som jag lagt till med då ville jag inte ha. Jag anmälde mitt till Tjejmilen som skulle springas 10 månader senare. Jag kom i en otrolig form både fysiskt och psykiskt. Men efter loppet föll allt igen för vad skulle jag nu göra när loppet var sprunget.

Förra hösten tog jag tag i träningen igen men som vanligt blir det allt eller inget och jag tränade nästan sönder kroppen genom att träna på tok för mycket och för hårt. Efter att kroppen totalstrejkade förra våren blev det återigen ett uppehåll tills i våras. Då började jag så smått träna igen men den här gången mycket mer sporadiskt och omotiverat. Under all den här tiden sedan jag flyttat hemifrån har jag och maten haft en ständig osämja. Det ihop med lathet gör att jag har svårt att få till matlagningen och äta regelbundet och ordentlig mat. Än värre blir det när jag är iväg på många kulturella grejer direkt efter jobbet. Det finns ingen tid och inspiration att laga mat i veckorna vilket är trist för jag är både duktig på och tycker om att laga mat.

Nu skulle jag vilja få en balans som sedan stannar kvar och är hållbar och jag insåg efter att ha lyssnat på Katarina Gospic att det har med hjärnan att göra. Så jag gick till biblioteket och letade i bokhyllorna här hemma och fann tre böcker som nu ligger till grund för min juliutmaning. Det är Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar och Gunilla Eldh, Välj rätt av Katarina Gospic och Fettpaniken av Marie Carlsson. Vi får se hur det går, håll tummarna.

8 kommentarer:

 1. Lycka till, det är viktigt att må bra och orka. Märker en enorm skillnad nu när jag har haft uppehåll i springandet, är konstant trött. Ska försöka ta tag i det där igen.

  SvaraRadera
 2. Håller absolut tummarna! Hoppas du finner inspiration och stöttning från böckerna och omgivningen!

  SvaraRadera
 3. Hoppas du hittar motivation och ork under juli (och vidare) och att din kropp är med på noterna. Visste inte att du sprang, har själv inte sprungit längre än 2km utan att stanna så alla som klarar längre impar något oerhört på mig just nu :) HäYa DäY, Johanna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera springer jag inte men jag hoppas komma igång igen med det.

   Radera
 4. Maten och regelbundenheten är ett problem. Och stillasittandet. Det funkar okej nu när jag är hos mina föräldrar. Att äta en påse chips till middag, eller gå ut och köpa den halv elva på kvällen, är liksom inte ett alternativ. Men behöver också hitta något som håller även när jag bor själv. Att få med hjärnan i processen är absolut nödvändigt.
  (Joggade för övrigt i säkert 30 sek när jag var ute och gick igår så träningen går kanon! :P)

  Hoppas det går bra för oss båda! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.