söndag 16 september 2012

Veckans bokbloggsjerka 14-17 september

Den här veckan undrar Annika:
Vad är det som lockar dig att läsa den genre/de genrer som du föredrar?
Jag läser flera olika genren men väljer ungdoms-/crossover genren som svar. Vad är det som lockar mig med den? När jag var tonåring läste jag ingen ungdomslitteratur utan försökte bli vuxen så fort det bara gick och läste därmed endast litteratur vänd till vuxna. Det tar jag däremot igen nu så det stänker om det och har nästan vänt på steken och läser numera nästan bara ungdomslitteratur/crossover.

Så mycket är på liv och död, svart eller vitt och författarna till ungdomsböcker/crossover lyckas på ett så fantastiskt sätt förmedla känslor som jag kan sakna i sk. "vuxenböcker". Jag lockas av det där pirret som finns i ungdomsböcker. Startsträckan är oftast kortare också vilket gör att jag sugs in i handlingen direkt och har sedan ofta svårt att släppa taget fören boken är utläst. Några av de bästa böcker jag någonsin läst är ungdomsböcker. Jag har svårt att se att ungdomsböcker bara kan läsas av ungdomar. Böckerna behandlar saker som är högst aktuella även för vuxna som vänskap, kärlek, sorg, förlust, triumfer och livets upp- och nedgångar samt vardagsliv.

En annan sak som jag uppskattar enormt i ungdomsböcker och som på intet sätt är något negativt i mina ögon är språket. Det händer när jag läser "vuxenböcker" att språket ska vara så speciellt och invecklat att jag har svårt att förstå handlingen för alla fina formuleringar och känner mig dum. I ungdomsböcker är det INTE ett sämre språk men ofta tydligare på något sätt. Vackra formuleringar och språkliga finesser finns det absolut men det tar inte över utan snarare förhöjer läsupplevelsen och jag kan njuta av dem båda än var för sig. Ungdomsförfattare är otroligt skickliga och jag önskar att genren ungdomsböcker/crossover fick en högre status och att det slutas ses ner på genren och säga att det är någon slags b-lag. Hurra för ungdomsromanen.

9 kommentarer:

 1. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!

  SvaraRadera
 2. Jag har börjat läsa mer och mer ungdomsböcker och det finns ju mycket som är väldigt bra. Många passar ju även väldigt bra för vuxna. Ibland är det lite synd att det delas in i ungdomsböcker/vuxenböcker.

  Sv: det är samma för mig. Om boken är välskriven och bra berättad gör det inget om man kan lista ut vad som ska hända.

  SvaraRadera
 3. En av fördelarna med ungdomsböckernas "enklare" språk är att det blir mer fokus på handlingen. På gott och ont kanske...

  Svar: Haha! Ja då kanske inte skräckböcker är det lämpligaste. :)

  SvaraRadera
 4. Håller med om startsträckan och känslorna. Det finns grymt mycket bra ungdomslitteratur!

  SvaraRadera
 5. Håller verkligen med dig! Bra inlägg. Det här med språket har jag också tänkt på - ungdomsböcker krånglar ofta inte till det med långa svåra formuleringar, utan det är ärligt och rakt på sak, men precis lika bra om inte bättre.

  Jag tänker också att det är svårare att skriva för ungdomar av den anledningen. Att ungdomar inte kämpar lika länge för att komma in i en bok, utan man måste trollbinda dem på en gång. Och det i sig är ju otroligt skickligt av författaren.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med. Det är helt enkelt mer "drag" i ungdomsböcker och inte så utbroderat och långrandigt :)

  SvaraRadera
 7. Intressant att läsa dina tankar om ungdomsgenren. Kan inte göra annat än att hålla med!

  SvaraRadera
 8. .Ebba: tack

  Författardrömmar: ja ibland kommer vissa böcker inte fram till vuxna just för att de är kategoriserade som ungdomsbok vilket är synd.

  Doktor Glas: det är nog det jag gillar mest, att fokuset blir handlingen och inte insöandet på fina men svårbegripliga formuleringar.

  enligt O: så många bra böcker och så lite tid

  Jonna Lindberg: ungdomsförfattare är ofta väldigt skickliga författare och förtjänar like mycket credd som författare i andra genrer.

  Monika: drag var ordet!

  Maria: ja hurra!

  Stockholmsflickan: tack så mycket

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.