lördag 7 september 2019

Sincerely Johanna fyller 10år!

Idag är det exakt tio år sedan jag startade denna blogg. Det hela började med att jag bloggade om mode på Johanna with a taste of fashion i nästan tre år och sedan kände att jag ville ta med fler aspekter av det kulturella intresse jag har men att namnet satte sina begränsningar. Jag valde då att starta en ny blogg som var mer jag och ärlig, därav Sincerely Johanna. Det har varit en resa på så många plan dessa tio år. Aldrig har jag hållit på med något så länge som jag har gjort med denna blogg. Under åren har jag visserligen studerat i en herrans massa år men inte ett och samma ämne i ett decennium. Jag har idrottat nästan hela mitt liv men efter några år har jag bytt sport. Under åren har bloggen tagit nya vändningar och jag gick från en mer dagboksform om allt möjligt till att under flera år specialisera mig på barn- och ungdomslitteratur, utöver litteraturen var detta även en plats där mina kulturella upplevelser samlades. Det har varit så behändigt att ha en plats att gå tillbaka till och se vad jag tyckte om just den där föreställningen eller utställningen som jag såg för sju år sedan och nu knappt minns vad jag tyckte om den. Det senaste året har dessa element nästan helt försvunnit och det har bivit mer av en renodlad bokblogg, på gott och ont.

Under dessa år har jag lärt känna många fina människor. Jag har fått inbjudningar till roliga tillställningar och haft förmånen att få uppleva saker jag aldrig skulle ha bjudits in till annars. När jag började med den här bloggen var jag 23 år och hade en långsiktig dröm om att kulturblogga och bygga upp mitt nätverk så att jag en dag skulle ha kompetens och kontaktnät som skulle överbrygga det faktum att min universitetsutbildning och arbetslivserfarenhet kom från ett annat fält. För jag drömde om att få jobba med kultur på något sätt. Jag har lagt ner ofantligt många timmar på att skapa inlägg, att hålla koll på kultursektorn och att dela med mig av min kärlek till kulturen till er läsare för att få er att upptäcka nya saker att ta del av. Nu när det gått tio år kan jag se att jag har nått fram till det som var mitt mål. Jag har fått möjlighet att arbeta på Kulturhuset Stadsteatern som var mitt ultimata mål (vilket dessvärre inte blev den där drömmen jag hoppades på men ojoj vad jag lärde mig mycket om mig själv då) och just nu kan jag frilansa med majoriteten av mina uppdrag från just kultursektorn. Mitt kontaktnät inom kultursektorn är utan att skryta väldigt stort i allt från bokbranschens olika grenar till konst, musik och seminarie-/samtalsvärlden för att nämna några. Flera av mina stora idoler när det kommer till författare, skribenter, kritiker, producenter och regissörer exempelvis kan jag idag räkna som antingen vänner eller kompisar. Det är på sätt och vis helt sjuk att jag tillsammans med två kompisar kan gå förbi Jason Diakité på en trottoar på Södermalm och så hälsar vi två på varandra, varpå mina kompisar efteråt nästan bryter ihop och frågar hur det kommer sig att jag känner Timbuktu. Jag har stått på gräsmattan vid Nedre Manilla (Bonnierförlagens representationsvilla och där de varje sensommar har en av kulturvärldens mest omtalade fester) och prata löst och ledigt med Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg. Jag får moderera författarsamtal och populärvetenskapliga samtal, jag bjuds in som gäst i poddar och TV för att prata om litteratur som en typ av expert. Allt detta har hänt på tio år och jag är oerhört tacksam för allt jag varit med om och kommer att få vara med om tack vare bloggen.

Hur roligt det än har varit och hur mycket det än har gett mig så känner jag att nu är jag klar med den här delen av mitt liv och det har blivit dags att säga tack och hejdå till Sincerely Johanna och bloggen. Idag har jag flera andra kanaler som jag kommunicerar om kultur i än jag hade när jag startade bloggen och tiden men framför allt energin att hålla liv i bloggen finns inte längre. Jag kommer inte att försvinna utan ni kan fortfarande följa mig på Twitter, Instagram och YouTube-kanalen och prenumerera på mitt kulturella nyhetsbrev, Johannas kulturtips som kommer en gång i månaden eller bokcirkla med mig i Johannas bokklubb. Jag kommer att fortsätta att ta uppdrag inom kultursektorn så ni kommer att kunna se mig på scen under olika samtal eller höra mig i en podd eller se mig i rutan. Jag är så himla tacksam för vad den här bloggen har gett mig och de insikter jag har fått om mig själv om vad jag tycker om, mår bra av, vad jag faktiskt förstår och kan. Från hela mitt hjärta vill jag säga tack till er läsare som varit med på den här resan, utan er hade detta inte blivit hälften så roligt. Vi ses i kulturvimlet!

Varma hälsningar,
Johanna

torsdag 5 september 2019

Bokmässan 2019 – tips på seminarier


September är månaden för den stora bokfesten som även kallas för Bokmässan. Den äger rum mellan 26 – 29 september i Göteborg. Jag har lusläst seminarieprogrammet och tänkte tipsa er om seminarier ni kanske vill lägga till i ert eget schema för mässan.

Torsdag

Fredag

Lördag

Söndag

Jag kommer att vara på Bokmässan under alla dagar och om du ser mig i vimlet får du hemskt gärna komma fram och säga hej. Det tycker jag är hemskt skoj och många av er vet hur jag ser ut men jag vet inte hur ni ser ut så var inte blyga utan kom fram och hälsa. 

tisdag 3 september 2019

20 Questions Book Tag

Jag blev kontaktad av Emma på bloggen Systrarnaböcker som hon driver tillsammans med sin syster Elin om att göra en book tag. Vi valde att göra 20 Questions Book Tag som vi hittade på Lottens bokblogg. Emma och Elin har bloggat sedan 2017 och fokus på deras blogg är som namnet antyder att de skriver om böcker och främst böcker de läser/lyssna på. Låt oss gå rakt på frågorna och glöm inte att titta in på deras blogg för att se vilka svar Emma ger.

1. How many books is too many books in a book series?
Tre, för kom igen bok två är alltid bara en mellanbok till upplösningen och sällan bra. Ska det prompt vara en serie så räcker det med två.

2. How do you feel about cliffhangers?
Det får inte vara för många men någon här och där som får mig att vilja läsa vidare skadar inte. 

3. Hardcover or paperback?
Paperback men inte i formatet av en svensk pocket. Jag föredrar det brittiska formatet av paperback som här är motsvarigheten av en storpocket. Men inbundet är helt klart snyggast i bokhyllan. 

4. Favorite book?
Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Det är en bok som sällan behöver en ingående presentation. Har du inte läst den så gör det!

5. Least favorite book?
Min fantastiska vännina av Elena Ferrante. Känslan av att svära i kyrkan uppstår alltid när jag säger det för så många älskar dessa böcker men jag förstod inte alls dess storhet och fick slita en hel sommar med att läsa klart bok ett i sviten.

6. Love triangles, yes or no?
Nej och av samma anledning som att jag inte gillar serier, två räcker gott och väl tre blir alltid dåligt.

7. The most recent book you just couldn’t finish?
Jag är rädd för att inte slutföra böcker för jag hoppas alltid att de ska ta sig i slutet och göra mödan värd. Så jag har flera böcker jag för tillfället har en paus från men jag slutför alla böcker jag börjat på. 

8. A book you’re currently reading?
Novellsamlingen Jag säger det ni tänker av Curtis Sittenfeld, jag läser en novell per kväll innan jag ska sova. 

9. Last book you recommended to someone?
The Hate U Give av Angie Thomas. En helt fantastisk bok som ALLA borde läsa. 

10. Oldest book you’ve read?
Oj, ingen aning. Det var väl någon klassiker under skoltiden. 

11. Newest book you’ve read?
Tre kvinnor av Lisa Taddeo, den är så ny att den inte ens har kommit ut ännu. Jag fick ett förhandsexemplar i somras. 

12. Favorite author?
Lisa Bjärbo! Ge den människan alla litterära priser som finns. Hon går från klarhet till klarhet med varje ny bok hon skriver. 

13. Buying books or borrowing books?
Köper men egentligen har jag köpstopp i år för att försöka läsa mer av de böcker jag redan har här hemma. 

14. A book you dislike that everyone else seem to love?
Återigen nämner jag Min fantastiska vännina av Elena Ferrante. 

15. Bookmarks or dog-ears?
Bokmärke alltid, får rysningar av hundöron och än värre är det med spräckta bokryggar. 

16. A book you can always re-read?
Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck. Det är en supermysig bok som är perfekt lämpad för omläsning när jag har lässvacka eller har läst för mycket deppigt och behöver uppmuntran.

17. Can you read while hearing music?
Jag måste nästan alltid ha musik på för att kunna koncentrera mig så även när jag läser, så det spelas musik på en svag volym mest hela tiden oavsett om jag jobbar eller läser. 

18. One POV or multiple POVs?
POV betyder point of view alltså perspektiv. Jag kan gilla en bok med flera berättare som en släktsaga men vanligtvis är jag för less is more och röstar nog ändå för en berättare. 

19. Do you read a book in one sitting or over multiple days?
Det beror på hur tjock boken är, ljudböcker klämmer jag oftast på en dag men är det en riktigt bra bok jag läser själv drar jag ut på läsningen under flera dagar för att jag inte vill att det ska ta slut. 

20. One book you read because of the cover.
Liv efter liv av Kate Atkinson. För inte var det dess tjocklek som lockade mig inte, det är en riktig tegelsten och sådana skrämmer mig.