fredag 28 juni 2019

ALMA-priset 2019

Årets mottagare av ALMA-priset är den belgiske författaren Bart Moeyaert. Han skriver både för barn och ungdomar och än så länge finns två av hans böcker översatta till svenska men fler är på väg då Lilla Piratförlaget numera kommer vara hans svenska förlag. Här kan ni se en kort intervju med pristagaren direkt efter avslöjandet under barnboksmässan i Bologna tidigare i våras.

Traditionsenligt har allmänheten möjlighet att lyssna på pristagaren/pristagarna vanligtvis på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm veckan innan prisutdelningen. Nu renoveras Kulturhuset så i år hölls föreläsningen på ABF Stockholm. Det blev även en föreläsning snarare än det samtal det brukar vara. Jag kan varmt rekommendera er att lyssna/titta på föreläsningen för Moeyaert säger så himla mycket klokt och tänkvärt. Föreläsningen filmades av UR Samtiden.

Jag hade den stora förmånen att även i år få en inbjudan till prisutdelningen som hålls i slutet av maj på Konserthuset i Stockholm. Det var en magisk kväll men fantastiskt tacktal av Bart Moeyaert och sång av Sarah Klang bland annat. Ni kan se hans tacktal här och det kvalar in som ett av de bästa tacktal av ALMA-pristagare jag hört, tillsammans med det av Jaqueline Woodson förra året och Meg Rosoff för tre år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.