torsdag 3 november 2016

Noel och den magiska önskelistan

Bilden har jag lånat från hippobokforlag.se
Tonen i Noel och den magiska önskelistan av Janina Kastevik är så väldigt fin att jag blev helt varm i hjärtat när jag läste den. Karaktärerna och framför allt huvudpersonen Noel är så omsorgsfullt utmejslade och jag känner så för honom. På sätt och vis finns det en typ av släktskap mellan Noel och Jan i Johanna Lindbäcks Jan Svensson. Det är tänkande pojkar på mellanstadiet i båda berättelserna och de försöker båda två att hitta sin väg här i livet. 

Noel och den magiska önskelistan handlar om Noel vars föräldrar precis har separerat (pappan och Noel flyttar in till Kungsholmen från någon odefinierad förort och mamma gör utlandstjänst som läkare i Liberia). Pappan är rätt frånvarande, även han läkare som jobbar mycket. Noel har börjat ny skola i och med flytten och han trivs väl inte så där jättebra i sin nya klass och med sin klassföreståndare. Så en dag på vägen hem från skolan på bussen hamnar han bredvid en person som när hen reser sig lämnar efter sig en lista som det står Noel: önskelista på. Noel tar den med sig hem och börjar att skriva upp sina önskningar på den. En efter en slår hans önskningar in och till en början är det en positiv utveckling men sen börjar de få mer negativa konsekvenser.

Vänskapen som beskrivs till Silke, en grannflicka (även här paralleller till Jan Svensson) är fin. Men jag tycker också om beskrivningen av pappan som kämpar på med omställningen att vara separerad från sin fru. Saknaden som Noel känner efter sin mamma som har svårt att höra av sig på grund av täckningen på den liberiska landsbygden är hjärtskärande. Noel och den magiska önskelistan är verkligen en pärla bland mellanåldersböckerna och jag hoppas innerligt att den har och kommer att hitta till många läsare. Just nu när vi börjar närma oss juletider funkar den extra bra då det lackar mot jul även i boken. Den ger perspektiv i vad som ska skrivas på önskelistan i år och vad som är viktigt på riktigt. Jag ser fram emot nästa bok av Janina och i väntan på den ska jag läsa hennes debutbok Slottet av is som jag har hemma i bokhyllan men ännu inte läst.

6 kommentarer:

 1. Noel är min favoritbok från året. Jan Svensson inte alls¨dum den heller! Den läste jag efter twittertips från dig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av mina med, tycker så hemskt mycket om den! Vad skoj att du läste Jan Svensson efter att jag tipsat om den, och skoj att du gillade den med.

   Radera
 2. Tack snälla för det fina inlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för den fina berättelsen! Och roligt att du läst min recension.

   Radera
 3. Svar
  1. Ja det måste du verkligen. Och du kan vinna boken hos författaren på hennes instagram!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.