16 november
Kvalitet eller kvantitet? barn- och ungdomslitteraturens dilemma
Under en heldag bjuds det på både panelsamtal och enskilda föreläsning på temat kvalitet. Frågor så som dessa kommer att behandlas: Hur kan vi tala om kvalitet? Vem får, ska och bör avgöra vad som är bra och inte bra litteratur för barn? Hur ska vi se på barn- och ungdomslitteraturen? Är den ett konstnärligt verk eller ett pedagogiskt verktyg eller både och? Kan vem som helst skriva, illustrera och ge ut en barn- och ungdomsbok? Behövs förläggare och redaktörer? Hur bedöms barn- och ungdomsböckerna och vem bedömer dem?
Medverkar gör:
Jonas Andersson, litteraturforskare, Kulturrådet
Mats Berggren, författare, f.d. medlem av Kulturrådets litteraturstödsgrupp
Per Gustavsson, illustratör
Katti Hoflin, stadsbibliotekarie, författare, nytillträdd ordförande för läsdelegationen
Pia Huss, kritiker och kulturjournalist
Åsa Lind, författare
Katarina Rejman, universitetslektor, institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet
Johanna Ringertz, förläggare på Natur och kultur
Ulf Stark, författare
Ann Steiner, forskare i förlags- och bokmarknadskunskap vid Lunds universitet
Eva Söderberg, universitetslektor, institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet
Sara Teleman, illustratör
Erik Titusson, förläggare Lilla Piratförlaget
Åsa Warnqvist, forskare, Svenska barnboksinstitutet
Jag är så besviken att jag inte kan gå på detta för det låter hur spännande som helst. Förhoppningen är att något av det filmas så jag kan se det i efterhand.
12 december
PISA-rapporten kommenteras av Barbro Westerlund
Den 6 december kommer den nya PISA-rapporten som visar hur det ligger till med våra barn- och ungas läsförståelse. Det är tre år sedan den senaste rapporten kom och det var ingen munter läsning, då den visade att Sverige sjunkit kraftigt i mätningarna av elevers läsförmåga. Den 12 december (på kvällen) kommer forskaren Barbro Westerlund från Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet för att kommentera rapporten och hjälpa oss att förstå vad den innehåller och säger oss.
Bokprovningen
I våras presenterades Bokprovningen för 2015. Under en halvdag (en gång en eftermiddag och en gång under en förmiddag) kunde vi komma och lyssna på trendspaning från förra årets bokutgivning riktad till barn- och unga. Denna presentation genomfördes sen igen lite senare på Farsta bibliotek för en intresserad allmänhet och då filmades även presentationerna av UR Samtiden. Dessa finns nu att titta på på URs hemsida. Jag har klistrat in den inledande presentationen här nedan och följer du den här länken kommer du till samtliga presentationer som hölls, länk. Jag kan verkligen rekommendera er att titta, det är väldigt informativt och vi får veta mycket om vad det var för typ av böcker och tematik som behandlades i barn- och ungdomslitteraturen förra året.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.