onsdag 5 oktober 2016

Augustpriset 2016: presskonferens och ambassadörer


Nu är Bokmässan bakom oss, nästa torsdag får vi veta vem som får årets Nobelpris i litteratur. Men för mig är höstens stora bokhändelse Augustpriset. Detta pris vurmar jag så mycket mer för, engagerar mig i och lägger mycket tid på. För till skillnad från Nobelpriset som bara har en vinnare och en vinnare som vi inte kan tippa på förhand på samma sätt är det mer interaktivt med Augustpriset. Där får vi veta vilka 18 som är nominerade, därefter har vi en månad på oss att läsa som tokar och sen vara med i diskussionen om vem som borde vinna och i motsats till Nobelpriset med mer säkerhet kan säga att vi har läst vinnaren.

Dessutom hyllar Augustpriset de svenska författarna och det är extra roligt. Och ni behöver inte oroa er jag kommer lobba för en uppdelning av barn- och ungdomskategorin även i år, blogga om sagda kategoris nominerade (vilka jag tycker borde nomineras och sedan även vinna) och mycket mer. Redan nu finns det roliga saker att rapportera om. I måndags fick vi veta vilka bloggare som är officiella bloggambassadörer i år, mer om det nedan.

Idag kom nyheten att det har skett en förändring gällande presskonferensen där de nominerade presenteras. Tidigare år har dessa presenterats för endast inbjuden press på Nalen vid lunchtid. I år har detta senarelagts men även flyttas rent geografiskt. Den 24 oktober (sedvanligt en måndag) kl 16.30-18.30 på Kulturhuset Stadsteatern kan DU vara med på plats och höra vilka de nominerade är. Det finns förvisso ett begränsat antal platser men likväl är detta evenemang inte endast för press utan mer öppet för allmänheten. Skynda dig att anmäla dig för att få en biljett.

Presskonferensen leds av eminenta Tara Moshizi och Daniel Sjölin, de kommer förutom att presentera vilka som är nominerade även att intervju författarna på scen. Jag tror att detta kan bli hur kul som helst och hoppas att vi ses där. Anmäler dig gör du här, länk.

Så till vilka bloggar som är ambassadörer. Nytt för i år är att bloggare själva fick ansöka om att bli ambassadör till skillnad från tidigare två år där de bakom priset har hört sig för om det funnits intresse att vara ambassadör. Titta vilken fin skara det blev i år:

August-ambassadörer för Årets svenska barn- och ungdomsbok är:
Paula Högström, Prickiga Paula
Agnes Lindholm, Agnes Bokblogg
Katarina Stenskytt och Sofia Jonsson, bokpodden En förbannad podd
Clara Kron, Rastlösheten  

August-ambassadörer för Årets svenska fackbok är:
Mona Ekelöf, Boktanken
Eva Boström, Boktokig
Annette Juhlin, Just nu – just här

August-ambassadörer för Årets svenska skönlitterära bok är:
Katarina Hjälmheden, Som ett sandkorn
Anna Johansson, Och dagarna går … 
Helena Andersson, Ugglan & Boken

2 kommentarer:

 1. Visst är det roligt att ha en chans att gissa rätt! Hur många kandidater finns det till Nobelpriset? Tusen? Helt omöjligt att gissa rätt!
  Blev lite hoppfull när du skrev att det är ändringar rent geografiskt, trodde det skulle vara nära mig. Men det borde jag väl förstått att det inte lämnar huvudstaden. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tyvärr håller de sig kvar i Stockholm. Förhoppningsvis livesänds det på webben även i år. Då kan ni som inte bor i huvudstaden titta via webben och skapa ert eget evenemang tillsammans med andra bokälskare, på kanske ett bibliotek eller hemma hos någon.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.