onsdag 8 juni 2016

Du, bara

Jag följer Anna Ahlund på Instagram, detta efter att ha följt hennes författarkollega tillika en annan av medlemmarna i pannkaksklubben Alex Haridi. Det var så jag fick nys om att Anna skulle komma ut med sin debutbok nu i sommar och att den hette Du, bara. Jag blev väldigt pepp på boken utan att egentligen veta något om vad boken handlade om. Annas bilder var färgglada och jag tyckte att hon var så sympatisk. Så fick jag möjligheten att läsa boken innan den ens var tryckt. Egentligen är recensionsdatum för boken först om några dagar men nu kan jag inte hålla mig längre. Jag började att läsa boken som sagt utan att veta vad den handlade om runt lunch en dag i april. Klockan tjugo i ett på natten hade jag läst klart, klämde alltså hela boken på en dag. Den var helt omöjlig att lägga ifrån sig. Efter läsningen var jag helt extas och lyrisk. Detta är inte bara den bästa bok jag har läst i år men även en av de bästa böckerna någonsin. Nu ska jag försöka att sakligt skriva vad boken handlar om och vad jag tyckte om den.

Du, bara handlar om John som precis har gått på sommarlov mellan årskurs nio och första året på gymnasiet. Kanske ska han gå på fotbollsgymnasium i höst, kanske inte. Han är ensam hemma med sin syster Caroline då deras föräldrar är på familjens sommarställe ute i skärgården. Caroline jobbar i en skoaffär granne med en pappershandel. I den pappershandeln jobbar Frank och Caroline gillar verkligen Frank. Hon bjuder med honom ut till sommarstället när föräldrarna inte är där en helg och tar med sin John och hans bästis Elli som förkläden. Det är bara det att det är inte bara Caroline som gillar Frank, det gör även John och han vill verkligen inte stå tillbaka den här gången. Var inte oroliga det blir inget kletig triangeldrama som vi känner igen från amerikanska dystopier. Men det är heller inte helt oproblematiskt. Tycke uppstår mellan John och Frank och detta är en kärlekshistoria som jag aldrig har läst den förr. Samtidigt som det är fyrverkerier är det också lågmält, trevande och pirrande. Och det är sex, mycket sex, explicita sexscener! Det är här som boken förvånade mig och verkligen hade mig i sin hand tills sista sidan. Utan att känna Anna så hade jag bilden av henne som en tyst och timid person som säkert hade skrivit en timid historia. Och så tar boken fart, det slår gnistor så det heter duga och jag finner mig själv sitta i soffan, klappandes händer och skrika YES, YES, YES kör hårt John och Frank (och då inte bara vad gäller sexet utan kärleken i sig). Det här är inte en bok vars historia ber om ursäkt för sig och kärleken. Här finns inga samhällsnormer som säger nej det där är inte vad kärlek ska vara och för den skull inte heller en utopi om ett samhälle där alla respekteras oavsett vem hen blir kär i, vilket jag önskar var verklighet redan idag men som vi dessvärre fortfarande måste jobba mot. Det är realistiskt, fint och sprudlande allt i ett.

Du, bara är en otroligt välskriven debut. Den är språkligt stark med ett vackert bildspråk. Jag älskar alla karaktärer för de känns genomarbetade och trovärdiga. Vänskapen mellan John och Elli får mig att gråta floder och bli helt varm i hjärtat. Banden mellan John och Caroline är lätt att relatera till. Kärleken mellan John och Frank vill jag läsa om för alltid. Jag hurrade och grät om vartannat när jag läste. När jag hade läst skickade jag ett sms till min syster och lovprisade boken och Anna som författare. Då svarade min syster med: Men läs något mer av henne då! Och jag skrev att det går inte för det här är hennes debut och det finns ännu inget mer att läsa! Nu väntar och längtar jag tills Anna ger ut något mer för det här är ett författarskap jag vill läsa massor av. Jag har redan läst Du, bara två gånger och läst mina favoritavsnitt lite då och då. Jag säger bara lyllos er som ännu inte har läst den och har denna läsupplevelse framför er. Alla ska läsa boken, ung som gammal, van läsare som ovan läsare. Som en hyllning till Anna lärde jag mig att likt Frank vika papperstranor. Nu står dessa hemma på bokhyllan och påminner mig om boken och om kärleken.
När jag var på releasefesten för boken var klädkoden färggrann. Jag tog detta på stort allvar och såg till att matcha färgerna på omslaget, vilket även Anna gjorde. Anna signerade min bok så fint och nu har jag även ett fysiskt exemplar av boken. Dessutom var jag på en bokfrukost på förlaget senare samma vecka och i påsen vi fick när vi gick hem låg Du, bara. Så jag har nu två exemplar och ett kan bli ditt. Om du berättar om den bästa bok du har läst i en kommentar här nedan så är du med i utlottningen. Tävlingen är öppen i en vecka och jag drar en vinnare nästa onsdag (15 juni på kvällen).

50 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk känsla det måste vara för den där Anna att läsa din recension, Johanna! Bara tänka sig att få så über-entusiastiska omnämnanden för sin debutbok...! Nu blev jag förstås nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid närmare eftertanke - några timmar senare - så tror jag att jag vill vara med i utlottningen. Jag kan ju omöjligtvis säga en (1) bok som är bäst. Det går ju bara inte! Så jag väljer en bok som liksom din är svensk och handlar om ungdomar och är otroligt bra: "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist.

   Radera
  2. Tack vad snällt av dig! Och roligt att du var med och tävlade. Har bara sett filmatiseringen av den boken och om boken är lika bra som filmen är det en mycket bra bok. :-D

   Radera
 2. 100 sidor in i boken trodde jag det skulle bli en "vanlig" kärleksroman med triangeldrama och en dramaturgisk kurva som ALLA använder. Men så är det ju inte! Vilken debut! Jag instämmer i dina hyllningar.

  SvaraRadera
 3. Men ååååååååååååh! Detta är nog den finaste recensionen NÅGON NÅGONSIN fått! Wow! <3 Jag ska inte erkänna hur många gånger jag redan läst igenom det här inlägget, men jag kommer att göra det många många gånger till (och skriva ut det och sätta in i min guldpärm). Som Joelinda skrev här ovanför: Fantastisk känsla!! <3 Wow. Stort tack för att du delar med dig och för de fina orden, nu blev jag superskrivpepp!! Ny bok utlovas till maj-17! KRAM!

  SvaraRadera
 4. Oj, den här boken blir man ju sugen på att läsa! Den bästa boken? Nästan omöjligt att säga, men "Händelser vid vatten" av Kerstin Ekman ligger bra till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just! Den är fantastisk! Hur ska man kunna välja en enda?

   Radera
  2. Hoppas att du får möjlighet att läsa Du, bara även om du inte vann tävlingen. För det är en fantastisk bok Ulrica! Jag tackar så mycket för ditt boktips.

   Radera
 5. OMG, den här boken måste jag bara läsa! Blir alldeles exalterad bara av att läsa din recension ju! Vet inte hur jag i detta lyriska tillstånd ska kunna fundera över någon ANNAN bok som kan tänkas tillhöra kategorin "bästa bok", jag vill ju bara läsa den här nu. Men jo, jag kan väl nämna "Kyssa sammet" av Sarah Waters som verkligen är helt fantastisk. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du ville vara med och tävla och jag hoppas att du snart får möjlighet att läsa boken! Tack också för boktipset!

   Radera
 6. Så sugen på att få läsa denna bok då jag hört mycket gott om den av en person som läst den och din recension gjorde ju inte suget mindre :) Just nu fullt upp med intensivkurs för körkortet så orkar inte någon annan läsning. Har många bästa böcker jag läst men en bokserie som ligger mig väldigt varmt om hjärtat då de påminner om min barndom och hur jag började älska att läsa böcker. Det är böckerna om Narnia, kommer ihåg känslan av hur det det var att påbörja en ny bok och se framemot att läsa den. Än idag kan jag komma tillbaka till den känslan när jag läser en ny bok speciellt böcker som inte är av en genre jag tidigare läst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du ville vara med och tävla och ett stort LYCKA TILL med körkortet!!

   Radera
 7. Jag blev helt knäpp när jag hade läs "Den stygga flickans rackartyg" av Mario Vargas Llosa, och jag blir helt knäpp nu när jag börjar tänka på den. Helt knäpp. Såg allting framför mig som i en film. Tyckte till en början att titeln var märklig, kändes nästan fånig, och recensionerna var blandade. Ganska ljumna, och så nobelpriset, kommer det bli för svårt?
  Men sedan följde jag med huvudpersonen till alla dom där fantastiska platserna, och kärleken, den SKAVER, man kan känna igen sig hundramiljoner. Tjejen i boken är galen, fantastisk, svindlande, och Europa brinner under 1900-talet. Det är så färgsprakande.
  Jag vet inte om det var för att jag bodde i södra europa och kände mig ensam just då, men jag gick in från verandan och satte mig bredvid min kille och bara grät. Kanske en timme. för att allt är så sorgligt. Döden. Kärleken. Allt. Europa. Att jag inte får vara med hela tiden, på alla platser. Och för att allt ändå kan vara så jävla, jävla fint.

  Kommer jag få känna sånna här känslor om jag läser "Du, bara" så måste jag läsa den. Jag älskar litteratur som får mig att KÄNNA! EXPLODERA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket fantastiskt boktips du gav där!! Hoppas att du snart för möjlighet att läsa Du, bara och att den också får dig att känna! :-D

   Radera
 8. Den här boken hade jag tänkt låna hem från "mitt" skolbibliotek över sommaren men så kom en elev och lånade den. Så jag vill gärna vara med i utlottningen. Svårt att säga den bästa boken men den bästa boken som jag läst den senaste tiden är Jennifer Nivens bok Som stjärnor i natten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till vinsten och ditt boktips håller jag med om. Jag fullkomligt älskade den boken. Har du sett att Niven kommer med ny bok på engelska nu i höst?? Holding up the universe heter den!

   Radera
 9. Jag tror att den bästa bok som jag har läst är Jag heter inte Miriam av Maj-Gull Axelsson. Den är vansinnigt bra och dessutom är Maj-Gull Axelsson en helt otrolig författare som kan skriva om så fasansfulla saker med sådan värdighet.
  (Åh vad jag hoppas på vinst!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr vann du inte den här gången men jag hoppas att du ändå får läsa boken snart. Och den boken som du tipsar om har jag ännu oläst i bokhyllan, kanske dags att ändra på det och läsa den snart.

   Radera
 10. En riktigt bra bok helt klart. Skriver om den idag!

  SvaraRadera
 11. Den bästa boken jag läst i år är Inlåsta av Emma Donoghue. Det är så jag tänker, bäst i år, för bäst någonsin är för svårt. Även om både Harry Potter och Anne på grönkulla ligger mig varmt om hjärtat.

  Nu måste jag läsa Du, bara!!!

  SvaraRadera
 12. Åh vilken himla fin recension!! Nu blev jag verkligen superpepp på att läsa Du, bara, måste få tag på den typ NU! Så självklart vill jag vara med i tävlingen och delta för att få chansen att vinna ett sånthär toppenpris!

  Bästa boken jag läst någonsin måste vara bland den svåraste frågan en bokälskare kan få. Det ärligaste svaret skulle vara att det inte finns en, utan väldigt många som jag inte kan välja emellan. Men en av de bästa jag läst det senaste året är We Were Liars av E. Lockhart. Hoppas det räcker som svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker absolut som svar dessvärre vann du inte, men det var inte svarets fel utan ett annat namn på lotten som drogs. Håller med om att We Were Liars är bland det bästa jag har läst. Har du läst Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av samma författare? Om inte gör det, i mitt tycke en ännu bättre bok.

   Radera
 13. Åh jag vill självklart vara med och tävla, kan knappt bärga mig efter att få denna bok i mina händer. Är så pepp på att få läsa den!
  Min bästa bok jag någonsin läst är fortfarande Livet efter dig av Jojo Moyes. Det är sällan man påverkas av en bok så mycket som jag gjorde av den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken har jag trots att den står i bokhyllan fortfarande inte läst. Ska nog ändra på det under semestern och läsa den då. Hoppas att du snart får läsa Du, bara!

   Radera
 14. Låter som en bok som kanske skulle kunna få mig ur min långa lässvacka...
  Den bästa boken jag läst var en svår fråga, de flesta böcker har ju sin charm & något man fastnar för trots att de kan vara väldigt olika men jag får väl säga Easy av Tammara Webber, för att den tar upp ett viktigt ämne & verkligen etsade sig fast hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att du snart får läsa Du, bara och att den kan ta dig ur din lässvacka! Tack för att du var med och tävlade och för ditt boktips.

   Radera
 15. Jag vill gärna vara med och tävla om boken, som verkar vara bra efter att ha läst din recension.
  Bästa boken, det finns ju så många får välja den jag läste senast och det är Främlingsbarn av Rachel Abbott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du var med och tävlade. Hoppas att du snart får möjlighet att läsa Du, bara. Tack för ditt boktips!

   Radera
 16. Låter som en helt underbar bok som borde läsas direkt :D Och därför vill jag gärna delta i utlottningen av den.

  Den bästa bok som jag har läst är egentligen inte en bok utan en novellsamling. ”Moscow but Dreaming” heter den och är skriven av Ekaterina Sedia, som hoppar mellan genrer som magisk realism, skräck och urban fantasy med en drömsk skärpa och metaforer från helt andra dimensioner. Fantastisk fantastik som grep tag i mig redan under inledningen av den första novellen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du ville vara med och tävla. Även om du inte vann boken här hos mig hoppas jag att du ändå får läsa den mycket mycket snart!

   Radera
 17. Har läst flera hyllnings inlägg kring denna boken och känner verkligen att jag vill läsa den. Därför passar ju denna utlottningen bra. Min bästa bok på senare tid är The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du var med och tävlade och jag hoppas att du får möjlighet att läsa boken mycket i sommar för det är en helt magiskt bra bok!

   Radera
 18. Jag var riktigt nere över att ha missat en bokfrukost - fick ingen inbjudan eller information om den alls :( - så håller tummarna för en vinst nu istället och att jag inte blir bortglömd ännu en gång.

  Den bästa boken jag läst är nog Ronja Rövardotter, jag älskar Astrid Lindgren och böcker jag läste som barn är mig extra kära. Det finns mer välutvecklad litteratur, men för mig är det en bok som jag aldrig tröttnar på. Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och alla hennes sagoböcker är på samma nivå. En mer magisk, icke magisk människa än Astrid blir svårt att hitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det fick inte jag heller först, det visade sig att de byter företag som skickar ut pressmeddelande och att i skiftet mellan företag så föll vissa adresser/personer bort. Hoppas att du snart får möjlighet att läsa boken!

   Radera
 19. Åh, vilken bra recension! Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa Du, bara än vad jag var innan. Kan verkligen inte vänta efter att få läsa den!

  Självklart är jag med i utlottningen! Det är väldigt svårt att välja bara en bok men jag säger nog PAX Näcken, av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Den har verkligen allt och är så himla genomarbetad och spännande. Jag som inte är ett så stort fan av fantasy älskar den! Den är så spännande att man inte kan släppa den och är så smart gjord! Författarna vet precis vad som behövs för att få barn att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du inte behöver vänta allt för länge på att få läsa även om du inte vann den här. Tack för ditt boktips och för att du ville vara med och tävla!

   Radera
 20. Hört så mycket positivt om boken Bara du och blev så nyfiken på den. Jag har så många favoriter när det gäller böcker, men den absolut bästa boken är Ann Heberlien Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Har en syster som har diagnosen bipolär typ 2 så det var så intressant att få en förståelse hur det är att leva med sjukdomen. Så den kan jag rekommendera. Så jag vill gärna vara med och tävla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt boktips och jag hoppas att du snart får möjlighet att läsa Du, bara för det är en riktigt riktigt bra bok!

   Radera
 21. Jag läste just (kl. halv fyra mitt i natten, sitter och halvsover här vid datorn men det var det värt) klart hela Cirkeln trilogin och fullkomligt ÄLSKADE varenda bok! Och nu känns det fruktansvärt tomt och helt omöjligt att välja en ny bok att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en helt fantastisk läsupplevelse!! Tack för att du var med och tävlade.

   Radera
 22. Den bästa boken jag har läst är Rubinröd den första boken i tidlös kärlek. Så himla bra!!!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack för det boktipset! Jag är riktigt svag för kärlekshistorier så den kan säkert vara något i min smak. Hoppas att du snart får läsa Du, bara för kärleken i den är magiskt bra. :-)

   Radera
 23. Ååh boken "Du,bara" verkar vara fantastiskt bra. Ser fram mot att läsa den. Den bästa boken jag läst den senaste tiden är "I skymningen sjunger koltrasten" av Linda Olsson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt boktips och jag hoppas att du riktigt snart får möjlighet att läsa Du, bara för den är så himla bra! :-)

   Radera
 24. "Du, bara" verkar så himla bra, så det är självklart att jag vill vara med och tävla. Den bästa boken jag har läst är nog Les Misérables av Victor Hugo. Det tar sin lilla tid, men det är värt varenda sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är himla bra också och jag hoppas att du snart får möjlighet att läsa den! tack för att du var med och tävlade.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.