torsdag 24 mars 2016

Fler tips på poddar

Nu när påsken och påskhelgen är här passar jag på att tipsa om tre podcast jag hittat senaste veckan. Många kommer sitta i bilköer eller på tåg på väg till påskfirande och då passar det jättebra att lyssna på en podd om en inte vill eller orkar läsa en bok. Jag tipsar idag om en romantisk podd, en litterär podd och en politisk podd.

Jag blev så glad när jag såg att det hade kommit en romancepodd på svenska. Den heter kort och gott Romancepodden. Där första avsnittet utgår från en bok och tanken är att de kommer att varva en bok och ett tema i kommande avsnitt. De flesta av de fem som gör podden verkar gilla historisk romance, vilket jag inte gör men ändå tyckte var intressant att lyssna på. Första avsnittet lyssnade jag på under en långpromenad och jag är glad att podden görs för romance brukar sällan lyftas i de litterära poddar jag lyssnar på i övrigt. Ser fram emot att fler avsnitt släpps så att jag får bättre koll på vilka det är som medverkar i podden. De är fem stycken och det är bara Julia Skotts röst jag känner igen sen tidigare och därför hade jag svårt att hålla isär vem som är vem när jag lyssnade. Dessutom hoppas jag att de också kommer att prata om contemporary romance som jag läser mest och helst. 

Mats Almegård är programledare för Release me på Kulturhuset Stadsteatern och jag tycker att han är suverän i den rollen. Konstigt nog har jag missat att han också har en podcast, den heter Text +1. Det är en litteraturpodd som utgår ifrån att han samtalar med en aktuell författare. +1 står för att författarna också har tagit med sig en sak/tema etc som de vill prata mer om. Jag har hitintills lyssnat på avsnittet med David Norlin och tyckte att det var intressant att höra ett djupare samtal än de hann med på Release me. Det enda jag tyckte var ett minus är att det är timlånga avsnitt och jag har insett att jag tycker bäst om poddar som är 45 min.

Jag är en flitig lyssnare på program och poddar hos Sveriges Radio och förra veckan lanserades EU-podden. Den behandlar EU, aktuella frågor och ger oss analyser av vad som händer inom den Europeiska Unionen. Det kom precis som USA valpodden väldigt lägligt och det är så intressant och lärorikt att på djupet få amerikanska valet och EUs läge analyserat på sisådär 45 min. Förutom kulturella poddar gillar jag att lyssna på politiska och samhällspoddar. Dessa två podcast hjälper mig att hålla igång min politiska koll och just att de görs av public service är ett plus för då är de inte partiska utan vrider och vänder på olika synsätt. 

Passar även på att tipsa om DokuPodd som var en podd- och dokumentärfest som hölls på Fotografiska förra helgen. Det var livesändningar med diskussion om poddar och dokumentärer i Sveriges Radio. Nu går det att lyssna på alla samtal via webben.

2 kommentarer:

  1. Vad otroligt roligt med en svensk Romancepodd! Tack för tipset :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att du skulle gilla just det tipset ;-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.