tisdag 2 februari 2016

Fri entré på statliga museer

Igår blev det åter gratis att gå på 18 st statliga museer (centralmuseerna) och de är inte alla om än majoriteten lokaliserade i Stockholm. Hela projektet är ett år försenat på grund av budget-debaclet förra hösten men nu så kunde det hela sjösättas. De museer som numera är gratis är:

Armémuseum
Etnografiska museet
Flygvapenmuseum i Linköping
Hallwylska museet
Historiska museet
Kungliga myntkabinettet
Livrustkammaren
Marinmuseum i Karlskrona
Medelhavsmuseet
Moderna museet i Stockholm och Malmö
Nationalmuseum
Naturhistoriska riksmuseet
Sjöhistoriska museet
Skoklosters slott
Statens centrum för arkitektur och design
Världskulturmuseet i Göteborg
Östasiatiska museet
 
En målsättning med att göra museerna fria från entré är att sänka trösklarna och skapa incitament för nya besökare. Men hur funkade det förra gången vi hade gratis entré och vilka är det som går på museer när det är gratis inträde? Det var ett inslag i P1 Kultur/Kulturnytt igår och där pratar Moderna museets vice-intendent, Ann-Sofi Noring och chefen för Myndigheten för kulturanalys, Sverker Härd om just detta.


Även om det är gratis entré till dessa museer numera ska ni notera att vissa av dem kommer att ta ut en entréavgift till vissa separatutställningar och specialutställningar så ni är beredda på att det ändå kan komma att kosta er vid ett besök. Så var det även förra gången det var fri entré. Det är främst samlingarna som nu blir gratis och det är inte fy skam det heller. Jag kan rekommendera er att kolla med era lokala museer som inte omfattas av fri entrén om de kanske har en vänförening. Dessa föreningar brukar sälja medlemskap som gör att du för en summa får ett årskort med obegränsade antal besök på museet och kanske andra museer som de har överenskommelse med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.