söndag 6 december 2015

Lucka 5: Brombergs 40 år på ABF

I år fyller Brombergs förlag 40 år och i slutet av april hade de en helkväll på ABF i Stockholm med ett gäng av sina aktuella författare. Kulturjournalisten Tara Moshizi var konferencier under kvällen. Först ut var ett samtal med Sara Paborn och Majgull Axelsson. Sara är aktuell med En eller annan väg och hon berättade att den tog tre år och isolering från familj för att skriva färdigt. Jag fick även möjlighet efteråt att berätta för henne personliga hur mycket jag tyckte om boken. Majgulls senaste bok Jag heter inte Miriam tog också tre år att skriva varav halva tiden gick till research. Hon berättade också att hon har en kö av karaktärer i sitt huvud som väntar på att hon ska skriva om dem och deras berättelser.
Patricia Tudor-Sandahl pratade om Ett givande liv. Det var inte tänkt att det skulle bli en bok. Förutom ett samtal med förlagschefen Dorotea Brombergs så avslutades kvällen med rapparna Ison Glasgow och Petter Alexis. Ison gav ut boken Innan jag hade nåt (tillsammans med Emil Arvidson) och den har tillsammans med hans sommarprat berört många läsare så även publiken den här kvällen. Han berättade även att hans mamma ringde till Petter för flera år sedan och sa att hon tyckte att Petter skulle signa Ison & Fille. Petter i sin tur, aktuell med 16 rader, berättade hur han närmade sig litteraturen först på Komvux. Det var även då som han började skriva sina låttexter på svenska. Både Ison och Petter vittnade om att rappen gör att du måste öka ditt ordförråd för att kunna skriva. Och ett bra sätt att öka sitt ordförråd är att läsa.
Det var en väldigt trevlig och intim kväll där vi verkligen fick möjlighet att lära känna författarna lite närmare. Grattis till 40 år Brombergs. Må det bli 40 år till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.