torsdag 3 december 2015

Lucka 3: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Bilden har jag lånat från lavenderlit.com
En av årets bästa böcker har E. Lockart skrivit och den heter Den ökända historien om Frankie Landau-Banks. Jag gillade Kanske är det allt du behöver veta men jag gillade den här boken ännu mer. Här är det förvisso också välbeställda ungdomar men den är starkare stilistiskt, språkligt och storymässigt. Det är internatskola, maktspel, kärlek och massor av girl power! Perfekta ingredienser för en bra story och tro mig det är en bra story det här. Frankie Landau-Banks går på samma internatskola som hennes far och storasyster har gått på. När de kommer tillbaka efter sommarlovet har hon genomgått en hel del kroppsliga förändringar och beskrivs som att hon har blommat ut. Väl tillbaka på skolan blir hon tillsammans med den mycket populäre Matthew. Genom honom får hon inträde i kretsar hon inte kommit in i annars och det är nu det blir intressant. Frankie får reda på att Matthew är medlem i en typ av herrklubb och hon som tjej får inte vara med.  

Den ökända historien om Frankie Landau- Banks är på sätt och vis en bok om språk (vilket jag vanligtvis inte har mycket till övers för) Frankie är språkligt intresserad och boken är snyggt och välkomponerat skriven. Det var en fröjd att läsa den. Det är något med när Frankie ska ta sig upp på samma nivå som sina något mer välställda klasskamrater och sin nye pojkväns krets. Och där kan språket och formuleringar antingen hjälpa eller stjälpa dig. Men jag gillar även när Frankie på sätt och vis går under cover och formulerar sina meddelanden till herrklubben/det hemliga sällskapet. Hon är så finurlig och smart. Och just det smarta, kvicka och feministiska jävlar anamma är en av de största behållningarna med boken. Jag blir både peppad och glad av att läsa den, jag håller på Frankie genom vårt och torrt. Detta på samma gång som jag kan bli irriterad över att hon sin smarthet till trots ändå vill vara till lags och beskedlig gentemot Matthew. Jag vill skrika att hon inte behöver honom och att hon ska göra sin egen grej.  

Den ökända historien om Frankie Landau- Banks slukade jag i somras och jag drar fortfarande på smilebanden när jag tänker på den nu. Det är något visst med välskrivna, gripanden och intressanta böcker. Jag tycker att den här berättelsen lämpar sig väldigt väl till bokcirklar för det finns mycket att diskutera. Jag tycker att den passar både tonåringar och vuxna. Tänk vilken grej att få ha en bokcirkel med blandade åldrar och analysera den. För det finns vissa saker, som det här med att vara så angelägen om att killen ska gilla henne, som jag tänker att olika generationer kan ha intressanta åsikter om. Vet du inte vad du ska läsa i jul eller ge bort i julklapp? Här har du svaret! 

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, en riktigt bra bok!

  SvaraRadera
 2. Ja en av årets bästa, ihop med Skärvor av minnen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var också väldigt väldigt bra! De har haft ett starkt år hos Lavender Lit.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.