måndag 26 oktober 2015

När hundarna kommer

Bilden har jag lånat från bonniercarlsen.se

En av höstens absolut bästa böcker (om inte en av årets) är När hundarna kommer av Jessica Schiefauer. Jag slukade den när den kom i augusti och jag har inte slutat tipsa om den sen dess till alla som orkar lyssna. Det är en bok som alla över säg 15 år och uppåt kan läsa och tro mig du kommer att vilja prata med någon när du läst ut den.

Boken handlar om Ester och Isak. De träffas och blir kära i varandra. Isak har en lillebror som heter Anton och han stryker förbi som en bikaraktär till en början. Under sommaren sugs Anton in i dåliga kretsar och det hela kulminerar i att han är med och misshandlar en annan ung kille till döds. Nu har vi en tjej som är kär i en kille vars lillebror är en mördare. Vi har en kille som har en mördare i sin familj och saker och ting blir från och med nu väldigt komplext. Och inte blir det lättare när hundarna kommer.

När jag läste fick jag mina fördomar och förutfattade meningar ställda på kant och jag tycker att det är bokens stora styrka. Vems fel är det? Vems sida ska jag stå på? Vad bör alla inblandade göra? Jessica Schiefauer ger inga enkla svar och den här boken läses med hjärtat i halsgropen. Den som säger att ungdomsböcker är lättare att läsa än vuxenböcker borde om något läsa den här boken. Det finns inget enkelt eller lätt med den. Den som säger att ungdomsböcker idag bara är mörka och dystra borde läsa den här boken. För även om den är smärtsam och tragisk så finns här så mycket kärlek, lojalitet och fina band att jag blir helt pirrig, rodnar och bara myser av när jag läser.

Jag har inte läst något mer av Jessica Schiefauer (fy skäms och det ska åtgärdas så snart jag bara hinner) och jag vet att hon vann Augustpriset förra gången med Pojkarna. Men det bryr jag mig inte om, för så snart jag hade läst ut När hundarna kommer visste jag att den här bara måste nomineras till Augustpriset den också och gärna vinna det med. För det här är en så bra bok och jag tycker att den är värd alla priset i världen men framför allt hoppas jag att den hittar till massor av läsare.

När hundarna kommer biter sig kvar efter läsningen och jag är så glad att vi på Kulturkollo ska bokcirkla om den nu i november. För jag har så många tankar om den som jag behöver få ventilera med någon. Jag tycker att ni ska läsa och hänga på ni också. Och att det är en bok som ges ut av ett förlag som fokuserar på barn- och ungdomsböcker ska ni strunta blankt i, för en bra bok är en bra bok och det här mina vänner är en fantastiskt bra bok!

Här kan du lyssna när Jessica pratar om boken i Kulturnytt.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att det var intressant att inte riktigt veta vems sida jag skulle stå på, och att inte veta vad som egentligen är rätt och fel. Jag håller även med dig i alla dina hyllningar, en riktigt bra bok!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt riktigt bra bok! En av årets bästa.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.