fredag 21 augusti 2015

Kulturhösten 2015: utställningar

Vi har nått det sista inlägget i denna temavecka och idag är det dags att fokusera på konsten och utställningarna jag inte vill missa i höst. Efter en mycket skral konstsommar ser jag fram emot att gå mer på museum i höst. Det blir mycket mode och foto, vilket jag verkligen ser fram emot.
Bilden har jag lånat från Hallwylska museets pressrum
Hallwylska museet
I höst visas en utställning om Mariano Fortuny, han var modeskapar och allkonstnär. Hallwylska har lyckats tidigare när de har haft utställningar med kläder då deras lokaler sannerligen är lika vacker att titta på som kläderna de har ställt ut. Utställningen öppnar 2 oktober.

Bilden har jag lånat från fotografiskas pressrum
Fotografiska
Även i höst kommer de att ha en Höstsalong, där privatpersoner har fått skicka in verk de vill ställa ut. Det är likt Vårsalongen på Liljevalchs fast det är då såklart bara foto här. Öppnar 18 september.
De kommer även att ha en utställning med Nygårds Karin Bengtsson som heter Untold stories. Den utställningen öppnar 4 september.

Bilden har jag lånat från lilevalchs.se
Liljevalchs
Även på denna konsthall visas det kläder och mode. Höstens utställning heter Utopian Bodies- Fashion looks formward. Utställningen äger rum i elva rum som alla fokuserar på olika saker och belyser modets framtid. Öppnar 25 september.

Bilden har jag lånat från modernamuseet.se © Betty och George Woodman
Moderna museet (Stockholm)
Ännu en fotoutställning och den här visar fotografier från konstnären Fransesca Woodman. Hon använde ofta sig själv och sina vänner som motiv i sina fotografier. Museet visar även verk ur samlingarna som är samtida med Woodmans verk. Utställningen öppnar 5 september.

Bilden har jag lånat från nationalmuseums pressrum
Nationalmuseum
Här kommer en utställning som varken är foto eller mode. Nu är det skulpturer som står i fokus och av konstnären Auguste Rodin närmare bestämt. Utställningen heter Rodin och visar verk från en av de sista klassiska konstnärerna. Öppnar på Konstakademien den 1 oktober.

Bilden har jag lånat från Waldemarsuddes pressrum, fotograf Marc Broos
Waldemarsudde
En av de utställningar jag ser mest fram emot i höst är den på Waldemarsudde med tavlor från Karin Broos. Hennes tavlor ser ut som fotografier fast de är målade, hon är så otroligt skicklig. Jag tippar att jag kommer att gå och se utställningen fler än en gång. Utställningen öppnar 10 oktober.

Bilden har jag lånat från kulturhusetstadsteatern.se, fotograf Niklas Palmklint
Kulturhuset Stadsteatern
Den sista modeutställningen blir den med Camilla Thulin på Kulturhuset som heter Camilla Thulin: kostymer, korsetter och Army of Lovers. Det kommer att vara en rad intressanta programkvällar kopplade till utställningen också. Öppnar 18 september.

Bilden har jag lånat från Götemorgs konstmuseums pressrum
Göteborgs stadsmuseum
Jag kommer troligtvis inte att hinna åka och se Emil Nolde nu när han visas på Waldemarsudde. Men jag hänger inte läpp för det för Göteborgs stadsmuseum kommer att visa hans tavlor i höst och då får jag en fin anledning att åka ner till Göteborg. Öppnar 3 oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.