torsdag 23 april 2015

Vinnarna i Bokjuryn 2014

Idag blev det klart vilka böcker som vann Bokjuryns pris 2014. Enligt många författare som vunnit det finaste priset som finns, då det är barnen själva som utser vinnarna.

Bilderbok
Hamstern är borta av Andreas Palmaer och Ingela P Arrhenius utgiven av Alfabeta förlag

Kapitelböcker 6-9 år
Brandmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis utgiven av Bonnier Carlsen

Kapitelböcker 9-12 år
Silverpojken av Kristina Ohlsson utgiven av Lilla Piratförlaget

Ungdomsböcker
Färglös av Chris Wooding utgiven av Argasso

Serier
Amulett- Älvprinsen av Kazu Kibuishi utgiven av Hegas förlag

Faktaböcker
Minecraft - Nybörjarens handbok av Stephanie Milton mfl utgiven av Egmont

Kulturrådet finansierar Bokjuryn, och den drivs av Kultur i Väst och Barnens bibliotek. Vinnarna utses av barn och unga genom att de röstar på sina favoriter i olika kategorier. Så här går det till:
Såhär går det till:
Bokjuryåret börjar i september. Då kommer Barnbokskatalogen ut, en katalog som Kulturrådet ger ut och där man har gjort ett urval av årets barn- och ungdomsböcker. Många bibliotek och skolor använder katalogen som utgångspunkt för beställningar av böcker.
Under hösten läser man så mycket man hinner. Lärare och bibliotekarier ordnar aktiviteter kring läsningen tillsammans med barnen. Det kan handla om bokklubbar, bokprat, skriva boktips, göra egna bokmärken, högläsning eller rita teckningar med inspiration i böcker man har läst. Det kan man göra hemma också!
Den 1 januari 2015 är det dags att börja rösta. Röstningen stänger den 9 april 2015, så man har god tid på sig. Barn och ungdomar kan rösta själva på nätet, det är väldigt lätt. Det är också vanligt att lärare och bibliotekarier hjälper till att rapportera in rösterna till Bokjuryn, till exempel från en hel skola eller från ett bibliotek. Föräldrar eller andra vuxna kan också rapportera in röster från barn.
Sedan räknar vi rösterna. Den 23 april 2015, på Världsbokdagen, berättar vi vilka böcker som har vunnit Bokjuryn 2014.
De författare som har fått priset hittills säger att detta är ett av de bästa priser man kan få, eftersom det är barnen som väljer sin favoritbok, och inte vuxna litteraturkritiker. (citat från Om Bokjuryn)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar