torsdag 4 december 2014

Lucka 4: Nils Dardel på Moderna Museet

Idag kör jag en repris på ett inlägg om en av årets bästa utställningar, den med Nils Dardel på Moderna Museet. Håll till godo.

I torsdags när vi var lediga passade jag, min kompis Rebecca (ständiga vapendragare och tillika kulturkofta) och min syster (nybörjaren inom kulturkofteriet) på att ha kulturdag. Vårt andra stopp var Moderna Museet (första stoppet bloggar jag om imorgon). Där hade dagen innan utställningen om Nils Dardel precis öppnat. Ute sken solen och Stockholm börjar att bli grön på riktigt. Inne i utställningshallen sprakade det av färg och jag blev riktigt upplyft av besöket. Nils Dardel använde mycket starka färger och museet hade plockat upp några av dem och använt som bakgrundsfärger på väggarna som tavlorna hängde på vilket var både effektfullt och snyggt. Det var för övrigt en av de starkaste intrycken utställningen gjorde på mig, att den var så bra hängd. Utställningspedadogik är något jag har stor respekt för och värdesätter enormt. Jag har varit på för många utställningar som vill för mycket, rider på att det är ett stort namn de ställer ut men det är så dåligt hängt att jag bara blivit upprörd över slöseriet både med min tid och pengar och falsk marknadsföring.
Bilderna är tagna av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Utställningen med Nils Dardel är den stora sommartställningen på Moderna Museet och är väl värd ett besök. Den är färggrann, estetiskt tilltalande och bra hängd. Det är luftigt i utställningshallen, bra temaindelning och otroligt vackra tavlor som ställs ut. Här ryms både hans mest kända verk, likt Den döende dandyn, med mindre kända verk. Det är inte överdrivet mycket text att läsa utan det är ett bra samspel mellan text och övrig konst. Jag visste inte mycket om Nils Dardel innan förutom att jag kände igen några av de mest kända verken (som även finns med i utställningen). Jag uppskattade dels hans färgval och att hans konst är så queer och gränsöverskridande. Jag tänkte mig ett besök till i sommar och då gå en guidad visning alternativt låna en audioguide för jag vill både lära mig mer om konstnären men också få vistas i det färggranna rum som rymmer utställningen för färgerna där är förföriska. Ta er en titt på detta klipp från Kulturnyheterna på SVT där konstkritiker Ingela Lind går igenom utställningen.


Lyssna sedan på när Kulturnytt i P1 pratar om samma utställning och sedan går ni om ni har möjlighet och besöker utställningen. Bor ni i södra Sverige och inte orkar ta er upp till huvudstaden kan jag glädjande nog meddela att utställningen kommer till Moderna Museet Malmö i februari 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.