tisdag 16 december 2014

Lucka 16: Besök på Svenska barnboksinstitutet

En eftermiddag i slutet av oktober var jag på studiebesök på Svenska Barnboksinstitutet. Det var en helt fantastisk upplevelse. Jag fick en privat visning av hela institutet och det var så intressant. Sofia Gydemo som arbetar där som bibliotekarie och ansvarar för insamlingsarbetet av barn- och ungdomsböcker utgivna i Sverige, guidade mig. Sofia gick igenom vad de olika medarbetarna jobbar med, jag fick titta in i magasinen och så förklarade hon institutets uppgift. Jag hade mer än gärna blivit instängd där för jisses vad mycket böcker de har, samt intressant litteratur och tidskrifter om barn- och ungdomslitteratur.

Institutet har ett bibliotek som allmänheten får besöka. Där finns det bland annat böcker utgivna i år uppställda och en massa spännande facklitteratur att botanisera bland. När vi gick ner i de olika magasinen fick jag se riktigt gamla böcker. De har fått Lennart Hellsings samling av barnböcker skänkt till sig, de fick jag titta på. Nu snackar vi gamla böcker för vissa av dessa böcker är utgivna på 1600-talet. I magasinen fanns även Barnbiblioteket Saga som är ett läsinitiativ från 1800-talet. Vilket i motsats till hur det är nu handlade om att tillhandahålla böcker till alla lässugna barn och unga som inte kunde få tag i böcker eller hade råd (alltså motsats till idag där det finns massor med böcker men få barn och unga som vill läsa dem).
 
Bilderna är tagna av och tillhör mig, Sincerely Johanna
Vi satt också ner och pratade med institutets informatör Lillemor Torstensson. Med henne pratade vi om den programverksamhet som finns. Den vill jag verkligen tipsa om för det finns mycket spännande och intressanta saker att lyssna på. Det är gratis och ofta är det forskare som presenterar ny forskning om unga och läsning eller specialkvällar som den jag var på i höstas om sex i barnböcker. Om du inte bor i närheten av Stockholm så kan du ta del av mycket digitalt då de ofta brukar filma sina programkvällar och lägga upp på deras webb.
Bilden är tagen av och tillhör Sofia Gydemo, SBI
Innan jag gick fick jag leta upp en av mina absoluta favoriter från när jag var liten i magasinen. Det är Lisen kan inte sova av Kaj och Per Beckman. Den läste min mamma för mig till leda när jag var barn och jag blev helt salig av att se den igen sådär 25 år sen jag läste den senast.  (Ja ni kan ju se hur glad jag är på bilden)

På vägen ut ur magasinet hittade jag fler favoriter och det var en sådan nostalgi och värme som spreds i kroppen. Min barndom är så präglad av böcker och läsande. Och att få befinna sig på ett ställe där så mycket finns bevarat och omhändertaget var väldigt speciellt. Jag kommer att återvända dit fler gånger och jag är otroligt tacksam att Svenska Barnboksinstitutet finns och för den verksamhet de bedriver. Tack så mycket för att jag fick komma på besök hos er!

10 kommentarer:

 1. Det var väldigt roligt att ha dig på besök! Välkommen tillbaka och hoppas vi ses snart!

  SvaraRadera
 2. En julläsningsenkät att svara på om du har lust: http://vastmanbok.blogspot.se/2014/12/jullasningsenkat.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj, ska svara i helgen på enkäten!

   Radera
 3. Vilket härligt blogginlägg. Tack :)

  SvaraRadera
 4. Det där huset rymmer en verklig nostalgi- och kunskapsskatt! Jag minns att jag kunde sitta där i timmar (studerandes barn- och ungdomslitteratur) på 00-talet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett väldigt trevligt hus att vistas i :-)

   Radera
 5. Det låter verkligen jättespännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det också :-) Roligt att du har titta in här. Välkommen!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.