tisdag, augusti 5

Kulturhösten: författarsamtal

Det här att ta plats i publiken och lyssna på en författare kan för mig vara magiskt. Det kan ge mig så många nya insikter, boktips och jag kan få upp ögonen för ett nytt författarskap. I höst har jag bokat in en hel drös med författarsamtal (då inte bokmässor och litteraturfestivaler inräknade). Mitt tips till dig som inte bor i Stockholm är att kolla upp ditt lokala bibliotek, bokhandel eller kulturhus för aktuellt utbud. För det kommer att äga rum författarsamtal runt om i Sverige i höst, det är jag övertygad om. Mina tips är både sådana samtal som en får betala för och sådana som är gratis. Dessvärre är det bara vuxenförfattare med bland mina tips och det är på grund av att jag inte har hittat några samtal med barn- och ungdomsförfattare utanför Bokmässan och de olika litteraturfestivalerna. Vilket jag tycker är hemskt tråkigt.

Stockholms Stadsbibliotek
 • Shima Niavarani pratar om sin själsfrände och vilken författare det är vet jag inte i dagsläget. (den 1 oktober)
Akademibokhandeln på (Mäster Samuelsgatan)
Kulturhuset Stadsteatern
En av mina favoritserier är Release Me och i höst har serien återigen en ny programledare, denna gång Mats Almegård. Under fyra kvällar i höst får v träffa ett gäng författare åt gången.
 • 2 september: Jack Hildén, Fanny Härgestam, Christoffer Carlsson och Helena von Zweigbergk
 • 7 oktober: Lyra Ekström Lindbäck, John Ajvide Lindqvist, Gabriella Håkansson och Niklas Åkesson
 • 4 november: Nanna Johansson & Kringlan Svensson, Carl-Michael Edenborg, Ida Linde och Håkan Bravinger
 • 2 december: Tomas Andersson Wij, Lotta Lundberg, Linda Olsson och Stefan Lindberg 
På djupet är serien där vi får träffa en författare för ett lite längre och mer ingående samtal. Här har jag märkt att det spelar en jättestor rol vem det är som intervjuar för vilken sorts samtal det blir. 
Internationell författarscen har genom åren fått världsstjärnor till scenen på Kulturhuset och hösten 2014 är inget undantag.

2 kommentarer:

 1. Vilken bra sammanställning av höstens litteratur-events. Nu har jag upptäckt RELEASE ME på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida dessutom. Tack! Jag har ju mest stirrat på/under/ TEATER-fliken förstås. Jag ska även försöka gå på ngn av Mats Almegårds-program då! Samt Shima Niavarani är ju helt underbar, go & duktig tjej, så ska försöka med Stadsbiblioteket också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Release Me är inte detsamma utan Jenny Lindh som hade det de första säsongerna, och nu får de en ny programledare igen. Ska bli intressant och se hur den här säsongen blir.

   Radera