torsdag, augusti 7

Kulturhösten: böcker- ungdomsböcker

Nu kommer de snart, höstböckerna. Höstkatalogen från Svensk Bokhandel är årets tjockaste och hösten inom bokvärlden är som den inom modevärlden, det vill säga störst. Jag bläddrade och markerade vad jag ville läsa redan när katalogen kom tidigare i somras men har väntat tills nu med att dela med mig av vad jag ser fram emot. Jag börjar med ungdomsböckerna. Här måste jag inleda med att säga att jisses vad besviken jag är. Var är alla bra, contemporary ungdoms men framför allt unga vuxenböcker? Det finns hur mycket som helst för de yngre barnen och speciellt mellanåldern men för ungdomarna och tonåringarna är det mycket glesare. Förutom alla trilogier, dystopier, fantasyböcker förstås. Jag är bekymrad faktiskt och hoppas att den trend jag sett ett par säsonger nu snart vänder och det blomstrar upp igen och ges ut massor med bra böcker för våra tonåringar och unga vuxna (både svenskt och översatt). Okej över till själva böckerna då, följande titlar hoppas jag hinna läsa i höst:
 
Rabén & Sjögren
Högst upp på min önskelista i höst står en ny bok av Patrik Lundberg och den heter Onanisterna. Jag tyckte ju hemskt mycket om hans debut Gul utanpå så jag ser med spänning fram emot att läsa hans nya bok. Gunnar Ardelius släpper en ny bok och den har en som vanligt en poetisk titel och heter Vill ha dig så illa. Vår okrönta drottning på samhällsviktiga böcker för unga Christina Wahldén kommer med en 2.0 av en tidigare bok och den här heter Villig. Starkt ämne som säkerligen kommer vara jobbigt att läsa om men likväl viktigt. Den handlar om våldtäkt.
Gilla böcker
Jag vill börja med att säga en sak, ÄNTLIGEN! Äntligen är förlaget tillbaka på riktigt och med en drös böcker dessutom. Efter att i två säsonger ha legat lite lågt så kommer Gilla böcker i höst upp sin mer normala utgivningstakt och ingen är gladare än jag. I höst är det främst dessa fyra böcker som jag vill sätta tänderna i och läsa: Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Detta är samma författare som skrev Himlen börjar här som jag avgudade när den kom. Ramona av Marta Söderberg, jag får lite Johanna Nilsson-vibbar när jag läser om denna bok och det kan bara vara ett gott tecken. Efterson David Levithan är en stor favorit hos mig går det inte att inte läsa när något av honom ges ut på svenska. Och det glädjer mig att både han och Gilla fortsätter efter att X Publishing (som han tidigare gavs ut av) la ner förra året. I höst kommer David Levithan med Världens viktigaste kyss. Förra året var det Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo som var förlagets duo, i höst är det Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg. De ger ut boken 8 saker du aldrig skulle våga.
Lilla Piratförlaget
Johanna Lindbäck ger ut en uppföljare till lite ihop och den heter kanske ihop och jag bara måste ju få reda på hur det går för Majken och Ivan. Johanna Lindbäck funkar lika bra för tonåringar som för dem i mellanstadiet.

B.Wahlströms
Ritta Jacobsson ger i höst ut Han kallar sig Esmeralda. Den handlar om Selena och Magne, vänskap, chattar, kärlek och om hur det är att stå upp för någon när det blåser.

Bonnier Carlsen
En bok ska inte dömas efter sitt omslag en åh vad fint det här omslaget är. Maria Nygren är tillbaka efter succén med Fjärde riket och den här gången med en identitetsthriller som heter Miriam om natten. En bok om en tjej som börjar läsa religionsvetenskap på universitetet, yay för ung vuxen-bok!

2 kommentarer:

  1. Vi har liknande boksmak ser jag :) Ärligt talat blev jag besviken för att det var så lite äldre ungdoms/unga vuxna-böcker. Tycker utbudet var alldeles för snålt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skoj, då kanske det kommer finnas en hel del för dig bland inläggen här i höst :-) Utbudet är på tok för snålt, hoppas på många fler unga vuxna framför allt.

      Radera