lördag 9 augusti 2014

Första veckan med Fangirl

Vi har nått det första stoppet av min och Bokpotatens läsning av Fangirl. Det känns som om jag har lite svårt att fånga tankarna och känslorna nog för att få till ett begripligt inlägg, men jag ska göra ett försök. Rainbow Rowell, denna människa kan sannerligen det här med att skriva bra och trovärdiga karaktärer. Det gäller både de jag tycker om och de jag inte tycker om. Och just tudelad är så jag känner mig just nu. Boken är för det första inte alls som jag förväntade mig eller vad jag trodde att den skulle handla om, men det visade sig vara positivt. För det andra var jag inte beredd på att jag skulle känna mig så nedstämd av läsningen. Jag har verkligen en klump i magen när jag läser samtidigt som jag inte kan sluta läsa. Så vad har hänt så här långt (utan att avslöja för mycket), vi har läst till och med kapitel 11:

Boken handlar om tvillingarna Cath och Wren som precis har börjat på universitetet. De har alltid varit supertajta men nu vill Wren bryta sig loss och få den där universitetserfarenheten (som innebär festande, träffa killar etc). Det vill inte Cath, hon vill att allt ska vara som förr och att fortsätta skriva fanfiction. Under de kapitel vi läst så få vi just bekanta oss mer med systrarna, eller mest Cath egentligen och hur de anpassar sig till den nya miljön och hur deras relation tar nya vägar. Här finns personer de delar rum med, klasskamrater och imponerande lärare och så beskrivning av campus och universitetslivet som nästan får mig att sakna det (och då jobbar jag ändå på ett universitet).

Den här veckan ska vi fokusera lite mer på karaktärerna i boken och jag vill verkligen diskutera Wren. Jag har supersvårt för henne. Som del av en syskonduo (även om jag och min syster inte är tvillingar så är vi också väldigt tighta) kan jag känna igen mig i mycket av deras relation. Men jag har såååå svårt för Wrens beteende gentemot sin syster och jag vill bara skrika åt henne att sluta vara så självisk. Jag hoppas att det ändras snart för hon får mig att känna så med Cath att det är med vemod jag vänder sida efter sida. Några jag däremot gillar är Caths rumskompis Reagan, Reagans pojkvän eller vad han nu är Levi och så klasskamraten Nick. Det känns bra att det är så mycket kvar av boken att jag kommer att få fortsätta läsa om när Cath umgås med dem. Som jag skrev ovan så är en av författarens stora styrkor att hon är så bra på att mejsla fram karaktärer som jag känner att jag vill veta mer om och som jag tar till mig och nästan känner att de finns på riktigt.

Läs vad Bokpotaten tycker om läsningen så här långt och så hörs vi i kommentarsfälten här och hos henne. Väl mött nästa vecka då vi ska ha läst till och med kapitel 20.

Update: på lördag16 augusti fokuserar vi lite extra på syskonrelationen (Cath och Wren) och på det här att Caths fanfiction är insprängd i boken.

6 kommentarer:

 1. Jag vill vara med och här är mina tankar, en dag försent :-)

  http://annzah.com/2014/august/forsta-veckan-med-fangirl-kap-11.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj, ska genast klicka in till dig och läsa!

   Radera
 2. Jag tycker också det är obehagligt hur Wren bara struntar i sin syster. Så som jag känner för min bror är det helt ofattbart att hon kan bete sig så illa. Iofs har jag på senaste tiden insett att alla syskonskaror inte är som vår, men eftersom vi uppfostrats att ta hand om varandra så gör det verkligen ont att se.
  Jag har bekymmer med beskrivningarna av personernas utseende eftersom de är så knapphänta, samtidigt som vi har fått bilder på karaktärerna. Jag hade som sagt klarat mig bättre utan illustrationen i början, visst låter det lite som att jag hakat upp mig på detta? Det blir någon sorts konstig krock mellan att redan veta hur de ser ut och samtidigt inte få reda på det, om det låter logiskt? Aja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte varför de sökte sig till samma universitet om nu Wren vill slå sig fri från tvillingskapet.

   Det är lite som när filmaffischen hamnar på bokomslaget, jag vill skapa mina egna bilder av karaktärerna tack.

   Radera
 3. Jag förstår Wren och tänker att hennes nivå av att slå sig fri inte sträcker sig så långt som att välja ett annat universitet. De äter ändå lunch ofta och jag tror att Wren hade haft svårt att klara sig utan Cath, trots att hon kanske inte vill erkänna det. Cath är ändå favoriten, men hon är kanske inte så lätt att ha som syster? En utåtriktad och en introvert tvilling, är det vanligt tro? Än så länge tycker jag om berättelsen om Cath och de få bekantskaper hon skaffat sig. Däremot har jag väldigt svårt för att engagera mig i hennes fanfiction. Jag känner att jag skummar mer och mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert fullt logiska och rimliga förklaringar till att Wren agerar som hon gör och det är säkert inte konstigt. Men jag som syster har väldigt svårt ändå för hennes beteende, jag tycker att hon är taskig mot sin syster. Håller med om fanfictionbiten (vilket jag skrev om sen vecka två).

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.