måndag 28 januari 2013

Bokbloggsjerka 25-28 januari

I veckans bokbloggsjerka ställer Annika en mycket bra fråga som jag funderat över hela helgen.

Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen?

Jag tänker på två saker när det gäller den här frågan. Det första är att varför jag skriver recensioner av böcker jag läser. Det andra är hur det förhåller sig i relation till recensionsexemplar från förlag. Jag skriver recensioner av böcker jag läst här på bloggen för att jag samlar mitt läsande här. Jag bloggar om böcker (och annan kultur) för att jag ska kunna gå tillbaka och läsa vad jag tyckte. Därför är det självklart för mig att skriva ärliga recensioner. Varför skulle jag vara oärlig mot mig själv? Det jag tänker på när jag skriver inlägg är mer läsbarheten än att vinkla och försköna inläggen med tanke på att jag härligt nog har läsare av på den här bloggen.

När det gäller recensionsexemplar då? Jag har bara nu i januari fått tre recensionsexemplar. Vilket är något nytt för mig då jag varken fått eller bett om det tidigare (med ett undantag). Jag tänker som så att jag vinner i längden på att vara ärlig även i dessa recensioner. Inte kan förlag förvänta sig att alla ska älska precis varenda titel de ger ut (även om det är ett recensionsexemplar)? Men om det skulle vara så att jag inte tycker om en bok som jag fått av ett förlag kommer jag givetvis att motivera för varför de är så.

8 kommentarer:

 1. Jag gör ingen skillnad på rec.ex och böcker jag kommit över på andra sätt. Jag skriver vad jag tycker om boken oavsett, för precis som du säger kan ju inte förlagen förvänta sig automatiska hyllningar bara för att jag fått boken som rec.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på om det är skillnad på rec.ex jag själv bett om och om förlaget skulle skicka hem ett spontant? Det sistnämnda har inte skett än dock. Känns det annorlunda då? Har du erfarenhet av detta?

   Radera
 2. Det vore orimligt om man förväntades skriva bra om böcker bara för att man fått dem som recex. För förlagen är det nog helt enkelt bra om det skrivs om böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du så rätt i. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet heter det väl? :-)

   Radera
 3. Vad roligt med recensionsexemplar! Håller helt med dig om att vi tjänar på att vara ärliga i längden. Jag tror absolut inte att förlagen förväntar sig att alla recensioner ska vara bra bara för att de skickar recensionsexemplar, men självklart är det viktigt att motivera varför man tycker om eller inte tycker om en bok. Det gäller nog oavsett recensionsexemplar, dock :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är superkul med recensionsexemplar. Att bokförlag känner att det är värt att skicka ett rec.ex till mig känns stort.

   Radera
 4. När det gäller recex tror jag förlagen uppskattar att deras böcker läses och blir omskrivna. Givetvis måste det ju vara trevligare med hyllningar än sågningar, men det är ju en risk de tar. Om de skickar utan att man bett om det tycker jag enda skillnaden är att man inte är tvungen att läsa. Om jag ber om något och får så flyttar jag direkt upp den överst i läshögen, en bok som jag plötsligt får oombett hamnar längre ner och det kan t o m bli så att jag aldrig läser den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggare blir kanske som ett marknadsföringsmedel för förlagen. Då gäller rimligen regeln all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.