onsdag 19 december 2012

Kulturiga julklappstips

Är du ute i sista minuten och behöver julklappstips? Jag har här en lista på 10 förslag som förhoppningsvis går lite utanför det de försöker kränga i affärerna, dvs parfymer, pyjamasar och diverse hudvårdsprodukter med mera.

 1. Teaterbiljetter. Istället för att tipsa om teatrarna här i Stockholm föreslår jag att ni klickar in er på Riksteatern och ser om de spelar en föreställning nära er. De har mycket spännande på repertoaren i vår.
 2. Ge bor en prenumeration på en tidning personen vanligtvis inte läser. Det går smidigt att ge bort tidningsprenumerationer på tex. Tidningskungen. Här kommer fem förlag på bra tidningar:
  -Bang, till feministen
  -Vi Läser, för bokälskaren
  -Camino, för miljövännen/hållbarhetstänkaren
  -Arena, för den samhällsintresserade
  -Språktidningen, för den som gillar allmänbildning
 3. Jag är ju under december månad extra förtjust i noveller å jag föreslår en prenumeration på noveller från Novellix.
 4. Att få gå på konsert är alltid trevligt. Så varför inte ge ett presentkort på en konsert. Kolla in vad som är inbokat för nästa år hos tex. Ticnet.
 5. Jag älskar att gå på museum och det kan i längden bli rätt dyrt. Jag har löst det med att lösa medlemskap i vänföreningen på mina favoritmuseer. Köp ett medlemskap på ert lokala konstmuseum. Då brukar det vara en engångskostnad och sedan fritt inträde resten av året någon som vanligen tjänats på efter något besök bara.
 6. Jag tycker om oberoende förlag, tidningar och bokhandlare och vill gärna gynna dem. Mig veterligen finns det bara en bokhandlare på nätet som är oberoende och det är Fritz&Ståhl. Så varför inte köpa ett presentkort hos dem till någon som gärna köper sina böcker på nätet. 
 7. Ge bort ditt sällskap för en kväll. Ni går och lyssnar på ett föredrag (kolla in ert lokala biblioteks program, om det finns ett Folkes Hus eller dyl, bjud på middag innan och passa på att umgås en kväll tillsammans.
 8. Under julledigheten är det skönt att bara ligga i soffan och slappa. Varför inte köpa favoritserien på dvd. Perfekt tillfälle att se en hel säsong i ett svep.
 9. Att ligga i soffan och se film/serier är ju trevligt men ibland kan det vara kul att se det på stor skärm. Då kommer biobiljetter väl till pass. Jag kan varmt rekommendera Folkets hus och Parker eller Folkets bio. De brukar visa ett bra urval av aktuella, klassiska och kutiga filmer. Härligt dessutom att stödja någon annan än jätten SF. 
 10. Plocka ihop ett litet kit som både är praktiskt och teoretiskt.
  -Till den som drömmer om att skriva en bok an boken Skriv om och om igen, en fin anteckningsbok och penna passa fint.
  - Till den som tycker om att baka funkar fina muffinsformar, färggranna slevar och en fin bakbok likt Det bästa från Magnolia Bakery, New York.
  - Till den som vill lära sig sticka kan ett par stickor, några nystan yllegarn och boken Sticka småvarmt av Johanna Wallin (som är väldigt pedagogisk och bra) passa.
 11. Till den som redan har allt kan det vara en god idé att skänka pengar i dennes namn. Då föreslår jag UNICEF eller Vi-Skogen.

10 kommentarer:

 1. trevligt inlägg, många bra idéer!

  SvaraRadera
 2. Mycket bra inlägg och förslag. Tycker du borde tipsa om detta inlägg på fb i bokbloggargruppen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, jag gjorde det efter lite funderande.

   Radera
 3. Fantastiskt bra inlägg med en massa fina tips! Du är så bra!

  SvaraRadera
 4. Många bra tips! Har en julklapp kvar och det lutar faktiskt åt att det blir teaterbiljetter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedär kul att jag kunde vara till hjälp :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.