onsdag 31 oktober 2012

Jag älskar också Manne!

Jag älskar Manne (inbunden)
Bilden har jag lånat från bokus.se
Nu är första boken i Augustpris-utmaningen utläst och jag började med Pija Lindenbaums bok Jag älskar Manne. Och låt mig börja med att säga att jag också älskar Manne! Det var länge sedan jag läste en barnbok, lite mer än 20 år sedan för att vara petig. När jag var liten läste min mamma otroligt mycket för mig och när jag kunde läsa själv läste jag också mycket. Jag minns stunderna när jag var ombytt till pyjamas, jag hade sett barnprogrammet och det var dags för sagostund i sängen med mamma. Jag minns att hon förställde rösten för olika karaktärer, att hon kunde läsa en bok upp och ner så jag såg bilden från rätt håll. Jag minns att det var en av mina absoluta favoritstunder när vi läste bok.

När jag nu läste Jag älskar Manne önskade jag att det var mamma som läste den för mig, med den där sagorösten hon har. Jag önskar även att boken hade funnits när jag var liten. För jag ser ut som Manne och när jag var barn fanns det inte många böcker med huvudkaraktärer jag kunde se mig själv i. Det här ett så mycket bättre exempel på mångkulturalism än till exempel Stina Wirsens Liten skär och alla små brokiga om vi tänker på hur personer med ett afrikanskt ursprung porträtteras och det glädjer mig. Hade mina brorsdöttrar kunnat svenska (det kan de inte då de bor i England och har två engelsktalande föräldrar) hade jag gett dem boken med tanke på Mannes hudfärg som är brun likt dem själva.

Jag älskar Manne är bra på fler punkter än vilken hudfärg Manne har. Jag, som heter Micke visar det sig på baksidan, är kille och han älskar Manne och jag tycker att det är så fint att han tillåts älska en annan kille. Micke beundrar Manne, han tycker om honom och det han gör och har och han vill vara Mannes vän. Jag blev helt varm av historien så pass att jag läste boken flera gånger på raken och tittade ingående på de vackra illustrationer. Det ska bli spännande att läsa de andra nominerade, för just nu ligger Jag älskar Manne väldigt bra till hos mig.

Jonna som utmanade mig har också läst Jag älskar Manne.
När jag skrev det här inlägget blev jag nostalgisk och letade upp klipp på YouTube med intron till de barnprogram om böcker som gick när jag var liten. Håll till godo här kommer En bok för dig, Sagostunder, Skymningssagor och Boktipset.

11 kommentarer:

 1. Vilket fint inlägg! Och nu slipper ju jag sitta och knåpa ihop ett inlägg om högläsning på TV när jag var liten, tror inte att du har glömt någon här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Var vi små samtidigt alltså? :-)

   Radera
  2. Jag var nog ett år större när du var liten (och fortfarande med, förmodligen), men på't ungefär :]

   Radera
 2. Så härligt när man hittar något man kan ta till sig så. Minns också mina sagostunder med mamma som barn, hon läste till slut in Karlsson på taket på band så jag kunde lyssna varje kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag hade också velat ha min mamma inspelad på band läsandes sagor. Och sen tänker jag komma ner till er och läsa saga :-)

   Radera
 3. Vilket härligt inlägg! Jag håller verkligen med dig om att det är bra att Micke älskar Manne, att det är okej att älska en kille, och att det inte ens antyds att det är något Micke borde skämmas över. Det känns över lag väldigt oviktigt vilket kön de har, de är liksom bara barn. Det hade jag inte tänkt på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Jag tyckte väldigt mycket om boken. Ska bli intressant att se hur den står sig jämfört med de andra nominerade.

   Radera
 4. Gud, jag älskar introt till skymningssagor! Jag ryser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev fullkomligt nostalgisk när jag hörde samtliga intron. Så fina minnen jag har till bokprogrammen som gick när jag var liten.

   Radera
 5. Jag minns att jag upplevde introt till skymningssagor som helt magiskt när jag var liten... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever det fortfarande som magiskt :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.