torsdag 16 augusti 2012

Vi Läser nr 4

Bilden har jag lånat från ViLäsers Facebook-sida
Jag har läst Vi Läser av och till under ett tag. Jag hade nr 1-3 från i år hemma men olästa. Så jag tog med mig dem när jag åkte och var husvakt i juli. Jag tyckte redan om tidningen men har inte läst den så ingående tidigare insåg jag. Vid de där numren 1-3 blev jag dock helt fast och nu kommer jag sjunga ut min kärlekssång till tidningen. Jag fick nr 4 hem i brevlådan när jag kom tillbaka till Stockholm i slutet av juli men det var inte fören nu på tåget hem från Göteborg i helgen som jag tog mig tid att läsa den. Det är en tidning som ska läsas när du har tid att oavbrutet få läsa. Då funkar en kväll i soffan med te och levande ljus, ett långt bad, en eftermiddag på en solig balkong med ett glas hemmagjord saft, på en klippa i skärgården eller som nu en tre timmar lång tågresa. Jag blev helt tagen och läste precis allt som fanns i tidningen (inklusive reklamannonserna). Så nu kommer jag att lyfta fram mina guldkorn i nr 4 och göra detta till en följetong efter varje nytt nummer. Jag är inte duktig på att analysera och så men vill ända kommentera vad jag tyckte om, vad som var intressant/ointressant, gav vill ha mer-begär.
  • De lyfte fram min favoritbok Jellicoe Road. Jag blev ännu mer sugen på att läsa den svenska översättningen nu och hoppas att den snart kommer in till biblioteket där jag har reserverat den. Det vore helt toppen om de fortsatte att skriva om ungdomsböcker/crossover i tidningen. Många vuxna har stor behållning av den genren också.
  • Liv Strömqvist har en serieruta med i varje nummer numera. Den här gången handlade den om Siri von Essen och hur det självklart borde vara henne vi ska hylla i år och inte hennes make. Lika briljant som vanligt Strömqvist, hon är så skarp och rolig.
  • På förekommen anledning av hans nya bok var tidningens fokus den här gången Jonas Gardell. Och vilken fin artikel det var sen. Jag blev så sugen på att läsa den första boken Kärleken i trilogin vid namn Torka aldrig tårar utan handskar. Jag såg pjäsen Angles in America på Stadsteatern och efter att ha läst artikeln och med tanke på temat i nya boken blev jag nu frestad att se serien Angels in America också. Ett tema där att läsa Gardells bok och se serien kanske? Jag visste inget om aidsepidemin som var i Sverige på 1980 och 1990 talet innan jag hörde talas om Gardells nya bok. Jag älskar honom som författare så jag är övertygad om att det kommer vara en bra bok.
  • Artikeln om e-boken var intressant. Jag är sugen på en läsplatta. Men jag skulle bara läsa i den när jag inte orkar släpa med mig en trave böcker när jag reser. För det finns inget mer tillfredsställande än att se hur ett bokmärke flyttas mot slutet i en bok. Artikeln kunde konstatera att w-boken inte hotar den tryckta boken men att den har ändrat författares sätt att skriva. De 10 första procenten i en bok finns att provläsa för läsplatta och därför brukar det läggas in en cliffhanger som ska få läsaren att bli intresserad av handlingen och vilja köpa hela boken.
  • Plocksidorna lockar alltid till det där vill jag ha. Den här gången hade det London som tema. Jag älskar London.
  • Efter reportaget om Christer Strömholm vill jag nu gå och se utställningen om honom på Fotografiska i höst.
  • Pontus Dahlman mötte Qaisar Mahmood och de pratade om det här med svenskhet. Jag är väldigt intresserad av Mahmoods bok Jakten på svenskhet efter att ha läst artikeln. Den tillsammans med Soran Ismails sommarprat som för övrigt är årets bästa blir en perfekt kombination. Men jag kan vara partiskt då jag så lätt kan relatera till det här med att vara dubbel till etnicitet och att inte känna en självklar tillhörighet i landet jag är född och uppväxt i.
  • Enligt Henrik Arnstad ska vi sluta ge vår kille, pappa, bror en krigsbok i present. En mycket intressant artikel om genren krigshistoria. Mer artiklar om genrer det var superkul. Kanske en om chicklit, självbiografier, jag är kändis och skriver om mitt liv eller självhjälpsträsket för att ge några förslag.
Det var ett fullmatat nummer som jag inte ville ta slut. Nu är det bara att längta tills 25 september när nästa nummer kommer, lagom till Bokmässan. Jag har en hög med säker 10 nr av systertidningen Tidningen Vi liggandes från 2009-2010 eller så som jag ska sätta tänderna i under hösten. Vem vet kanske uppstår ett tycke även för den. 

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.