söndag 24 juni 2012

Förra årets bästa bok

Bilden har jag lånat av Bokus.se
En av mina favoriter bland boktipsare (även författare) är Johanna Lindbäck. Vi två brukar ha så lika åsikt om böcker. När hon så lyfte boken Jellicoe Road av Melina Marchetta till skyarna på Bokhora blev jag helt klart sugen på att läsa den. Jag läste den också (i november förra året), jag har bara inte bloggat om den inser jag nu. Det är en bok med stort B.

Jag blev varnad (och gör nu samma sak) att de första säg 100 sidorna kommer vara helt förvirrande men när det lagt sig är den helt fantastisk. Det varvas avsnitt i kursiv stil och så avsnitt som är "vanliga". Jag hade så svårt att fatta vad det kursiverade var för något och hur det hängde ihop med övriga storyn men tragglade på. Sen kom vändningen och det var helt omöjligt att lägga boken ifrån sig.

Boken handlar om Taylor som går på en internatskola där eleverna för ett krig. Det är de som bor på skolan, eleverna som går på skolan men bor hemma hos familjerna och så militärskolan som under perioder slår läger på samma mark som internatskolan. Varvat med detta krig handlar boken om familjen, att lägga ett pussel med bitar från det förflutna och så kärlek. Det är svårt att beskriva Jellicoe Road utan att säga för mycket så mitt enda tips är att läsa den själv. Den har nu precis kommit ut på svenska och jag är så sugen på att läsa om den och se om jag ser det hela med andra ögon. För det här är en bok som inte lämnar en, jag tänker fortfarande på karaktärerna.
Betyg 4+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.