tisdag 27 mars 2018

ALMA-priset 2018 tilldelas

Bilden har jag lånat från alma.se Fotograf: Marty Umans
Vi har just fått reda på att ALMA-priset i år går till den amerikanska författaren Jacqueline Woodson och jag är hur glad och nöjd som helst över detta. Så här lyder juryns motivering:
”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”
Hon har skrivit ett trettiotal böcker, oftast för lite äldre ungdomar. Just nu är hon läsambassadör i USA och är en stark förespråkare för ungas läsning. Jag läser hennes senaste bok Another Brooklyn just nu och det ska blir underbart att dyka ner djupare i hennes författarskap under våren. Ännu finns ingen av hennes böcker på svenska men förhoppningsvis blir det ändring på detta snarast.

Prisutdelningen äger rum den 28 maj i Konserthuset i Stockholm och jag hoppas att hon kommer hit då för att ta emot priset samt att jag får möjlighet att lyssna på henne när hon pratar om sina böcker.

4 kommentarer:

 1. Jag kände inte till henne sedan tidigare men har nu beställt två av hennes böcker: Brown girl dreaming och If you come softly. Av det jag läst om henne hittills så tror jag det är en författare som jag kommer gilla! Undrar vilket av de svenska förlagen som kommer att översätta och ge ut hennes böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att upptäcka ett nytt författarskap! Hoppas du kommer att gilla böckerna.

   Radera
 2. Jag har läst två av hennes böcker innan och analyserat på en universitetskurs. Verkligen kul att hon vann priset i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka böcker har du läst? Jag har ännu bara hunnit läsa en (Another Brooklyn) och den var superbra. Ser fram emot att läsa mer av henne och nu vet vi ju även vilket svenskt förlag som kommer ge ut henne.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.