söndag 23 april 2017

Johannas topp 5: vecka 16

Det har varit lite utav en bloggpaus pga livet men nu så kommer jag att blogga mer och mycket spännande är på gång (mer om detta ikväll). Jag tänkte ta mig upp på banan igen genom mitt favoritinslag, min topplista. Så här kommer fem kulturtips.

 
 1. En favorit är Paloma Faith och den här låten är inget undantag. Den andas retro och kunde lika väl vara släppt på 60-talet. Jag har gillat hennes tidigare skivor jättemycket så jag hoppas att hon kommer med ny musik snart.

 2. Jag kan verkligen rekommendera Zadie Smith novell Crazy They Call Me om Billie Holiday som publicerades både i tryckt version i The New Yorker och som ljud i podden The Writer's Voice (även den produceras av The New Yorker). Du kan lyssna på den här:


 3. I veckan sändes den hjärtskärande, viktiga och starka dokumentären De ensamma- en film om adoption på SVT2. Den borde ha obligatorisk visning för allt och alla. Jag kunde känna igen mig i mycket, men jag är inte adopterad utan mixed med en vit mamma och svart pappa, dock uppväxt med min vita mamma i en vit by där mycket är likt de som är adopterade och är icke vita. Ni som missade dokumentären kan se den på SVT Play och det tycker jag verkligen att ni ska göra. Vill ni dessutom höra mer om erfarenheterna av att vara adopterad kan jag rekommendera samtalet på ABF Stockholm den 16 maj. Och såklart läsa Patrik Lundbergs bok Gul utanpå.

 4. Teaterprogrammet i Sveriges Radio P1 är ett av mina favoritprogram. Under påskhelgen lyssnade jag på avsnittet med skådespelaren Evin Ahmad och det kan jag verkligen rekommendera er att lyssna på.


 5. För ett tag sedan såg jag dokumentären Iris om Iris Apfel. Hon är hur cool som helst och jag blev verkligen inspirerad av att se filmen. Iris är känd som modeikon, konstsamlare av rang och mycket mycket mer. Här har vi en krutgumma med stark integritet, humor och sinne för färg och form. Dokumentären är mycket sevärd även om du inte vet vem hon är på förhand.

6 kommentarer:

 1. Bra tips! Kände inte till något av det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, då är det som allra mest motiverande när mina tips inte blir en tjatig upprepning på något som alla redan känner till. Välkommen hit till min blogg! Vad spännande utbildning du går. Kommer kika in till dig igen och läsa dina inlägg.

   Radera
 2. Tack för SVT-tipset. Ska kolla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit Malou! Jag tycker absolut att du ska kolla upp dokumentären, den är mycket sevärd.

   Radera
 3. Älskar Iris! Hon är så cool!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syrran blev också stormförtjust men så kan ju ni två vara hur länge som helst inne på Antikt, gammalt & nytt :-D

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.