måndag 24 april 2017

Den svenska barnboken – bäst i världen?

I början av april hade Kulturnytt i P1 en serie i tre delar om den svenska barnboken. Deras tes var att den svenska barnboken skördar framgångar och de träffar olika typer av upphovspersoner för att gräva lite djupare. Vi får träffa författare, illustratörer, förläggare och poddmakare. Jag tycker det var intressanta inslag och hoppas att barn- och ungdomsböckerna får ännu större plats i Kulturnytts bevakning. Här kommer avsnitten så ni också kan lyssna. Ni får hemskt gärna lämna era tankar efter lyssningen i kommentarsfältet.

Del 1: Är den svenska barnboken bäst i världen?- författaren och förläggaren


Min tanke efter lyssningen var att det så ofta landar där i bilderboken och kring Almapriset när det ska pratas om barnböcker. Var är mellanåldersböckerna? Varför pratas det så sällan om dem?

Del 2: Pristagarna

Intervju med tvillingarna och genierna Emma och Lisen Adbåge. De vann Lennart Hellsing-priset i år för boken Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0–100 år!

Del 3: Podcasten


Roligt att podden Blanden Brinner lyftes och den 4 maj startar en ny kickstarterkampanj för att säkra ytterligare säsong (minst). Då kommer jag att kampanja igen för att hjälpa till att samla in så mycket pengar som möjligt för jag älskar podden och tycker att den fyller ett stort tomrum i bevakningen av barn- och ungdomsböcker.

2 kommentarer:

  1. Har inte hunnit lyssna på det här (än) men en snabb reflektion är att jag håller med dig om att mellanåldersböckerna ofta glömst bort - man pratar om bilderböcker och ungdomsböcker när man pratar om barnböcker i Sverige (har dålig koll på hur samtalet ser ut i det sammanhanget i resten av världen). Det är så himla synd för det finns ju så många pärlor där. Jag skrev ett långt och argt inlägg om just det i samband med Augustpriset förra året, det märks även där - mellanåldersböcker är sällan nominerade. Tänk på Brorsan är kung som inte ens blev nominerad! Det här är en stående issue för mig så kände mig tvungen att kommentera. Men ska försöka lyssna på programmet också någon gång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller verkligen med dig och det var ett riktigt bra inlägg du skrev i höstas.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.