tisdag 25 april 2017

De nominerade till Årets bok 2017 är...

Bilden har jag lånat från aretsbok.se
Nu är det äntligen officiellt vilka böcker som är nominerade till Årets bok! Glädjande kan jag avslöja att jag allt fick in några fullträffar vid min gissning.

1. Andras vänner av Liane Moriarty, (Albert Bonniers förlag)
2. Störst av allt av Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand)
3. Björnstad av Fredrik Backman (Piratförlaget)
4. Ett litet liv av Hanya Yanagihara (Albert Bonniers förlag)
5. Flickorna av Emma Cline (Natur & Kultur)
6. Glöm mig av Alex Schulman (Bookmark förlag)
7. Hennes nya namn av Elena Ferrante (Norstedts)
8. Italienska nätter av Katherine Webb (Historiska media)
9. Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld (Wahlström & Widstrand)
10. Törst av Jo Nesbø (Albert Bonniers förlag)
11. Vargarnas tid av Elisabeth Nemert (Forum)
12. Lykttändaren av Pontus Ljunghill (Wahlström & Widstrand)

Jag gissade rätt på Störst av allt, Björnstad, Ett litet liv och Ett litet liv. Det är en logisk blandning mellan deckare och "vanliga skönlitterära böcker" som lockar svenska läsare. Här trängs tegelstenarna med något tunnare böcker men inga riktiga tunnissar finns med så det är tur att vi har rejält med tid på oss att läsa och bestämma vem vi ska rösta på. Över lag är jag nöjd med listan men jag saknar verkligen Vända hem av Yaa Gyasi. Jag tror ju att Störst av allt tar hem detta men jag avvaktar med att säga vem jag hoppas på tills jag har läst flera av de nominerade.

I vår och sommar väntar läsning av de nominerade böcker som jag inte redan har läst. Det kommer bli recensioner och boksamtal här och i maj blir det dessutom en tävling där du har möjlighet att vinna böcker. Glöm inte att vara med och rösta fram vinnaren, läs mer om hur röstningen går till på Årets boks hemsida.

Vad tycker du om listan? Är det rätt böcker som nominerades? Saknar du någon bok på listan? Gå loss med era tankar i kommentarsfältet!

6 kommentarer:

 1. Jag har läst ungefär hälften men hejar på Alex Schulman! En bok som lästes av hela familjen, även väldigt ovana läsare. Sanning och skvaller är ett riktigt lyckopiller som jag också tyckte mycket om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot att läsa de böcker i högen nominerade som jag inte redan har läst. och Sanning & skvaller ligger högt på listan.

   Radera
 2. Nej, du gissade inte så dåligt alls! Fyra av tolv känns faktiskt riktigt bra. :)
  Ska bli så spännande nu att se vilken bok som till slut kniper vinstplatsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är sjukt nöjd med fyra rätt! Nu får vi se om jag kan lyckas pricka rätt vinnare också. :-)

   Radera
 3. Jag tror att det blir en bok som är lättillgänglig och som berör som kommer att vinna priset, och som är skriven av en person som många kan relatera till och tycka om. Jag vet inte om Malin Person Giolito är där riktigt än, men Fredrik Backman är ju definitivt det, efter sina böcker, film och varma, personliga blogg. Trots att jag inte läst mer än tre av böckerna, bland annat Björnstad, så tror jag att Björnstad vinner. Men i september står jag kanske där lika förvånad som förra året när vinnaren meddelas ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte bara att det är huruvida författaren är folkkär som gör att en bok tar hem det. Det är ändå läsande personer som ska rösta och jag tror att de går på den bok de gillar bäst oavsett författarens popularitet. Min förhandstippning är att det står mellan Störst av allt, Björnstad och Glöm mig.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.