tisdag 6 december 2016

Lucka 6: Avd. för grubblerier

Bilden har jag lånat från nok.se


En av vårens stora snackisar var Avd. för grubblerier av Jenny Offill. Denna tunna bok innehåller den stora kärleken, ett kvinnligt konstnärsmonster, en familjebildning och en påtvingad nystart. Vi får följa det heterosexuella paret som boken kretsar kring både i nutid och när det först träffas. De pratar om och fantiserar om hur det ska bli, idealistiskt är väl ett bra ord för att beskriva dem då. Dessa två bilder går inte riktigt ihop, dåtiden och nutiden. Som bekant blir det inte alltid som en tänkt sig och dessa två trodde sig kunna komma undan en relativ normativ tillvaro. Tanken på att de skulle leva jämställt, fritt från konventioner och modernt visar sig vara svårare än de tänkt sig. Hustrun har kört fast med sin andra bok, de får ett barn som har kolik och senare har mannen en affär med en yngre kvinna.

På dessa få sidor berättar Jenny Offill en historia som inte är unik i sig men hennes stil är så precis att det inte behövs särskilt många boksidor för att berätta den. Mellan raderna får vi så mycket berättat för oss och jag kan känna mig en smula klaustrofobisk som betraktare av detta äktenskap. Avd. för grubblerier må vara tunn men den är ändå fyllig och förtjänar att läsas långsamt med många pauser. Jag föredrar nog tunna böcker likt den här typen framför svulstiga tegelstenar. På många sätt lever jag efter devisen Less is more.

Jag tänker att på sätt och vis är Avd. för grubblerier en riktig hipsterbok. Det är ett kreativt ungt par som när det blåser i äktenskapet köper sig ett hus på landet och tror att det ska lösa alla deras problem. Så enkelt är det givetvis inte och det får de erfara också. Efter läsningen känner jag mig något nedslagen, visst detta är fiktion men det går också att se så många paralleller till det verkliga livet. Den där stora kärleken finns den verkligen? Går det att skapa sig ett jämställt förhållande med barn med i bilden? Boken lämpar sig ypperligt som bokcirkelbok för den väcker många frågor och då är det fint att ha en grupp att bolla sina tankar med. Köp den till dig själv eller någon annan litteraturintresserad i julklapp och så har du något att sätta tänderna i under mellandagarna när du ligger där på soffan och jäser av all julmat.

4 kommentarer:

 1. Vilken fin recension! Nu inspirerade du mig verkligen, Johanna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj att du blev inspirerad! Hoppas att du också gillar boken.

   Radera
 2. Jag gick in på bibblan för att hämta några reservationer, fick syn på den här boken (efter att ha läst din recension i helgen) och plockade genast på mig den. Ska bli spännande att läsa!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.