lördag 3 december 2016

Lucka 3: Hur står det till med synligheten för barn- och ungdomsböckerna?

Imorse åt jag sedvanligt långfrukost och läste min morgontidning (Dagens Nyheter). Det är lördag och därmed är kulturbilagan, Boklördag. Jag bläddrade på och blev som vanligt besviken över den skrala kritiken av barn- och ungdomslitteraturen. Idag var det en ynka recension. Sen kom jag vidare några sidor i tidningen och ser så en lång lista med ett gäng barn- och ungdomsböcker. Det är när jag tittar närmare en topplista och avsändaren är Rabén & Sjögren. De vill med den listan visa på att det finns böcker för barn och unga och att de förtjänar att lyftas fram. Sedan följer en uppmaning att berätta vad just du gör för att öka synligheten för dessa böcker. Så här ser annonsen ut i sin helhet.

Att det skrivs, ges ut och säljs främst massor med barnböcker men även ungdomsböcker är bevisat både här och där. Det lånas mest barnböcker av alla typer av böcker på våra bibliotek. Alla pratar om hur viktigt det är att barn och unga läser. Det kommer larmrapport efter larmrapport om ungas sjunkande läsförmåga (på tisdag kommer PISA-rapporten). Novemberlovet har blivit Läslovet och politikerna pratar om att det är viktigt att barn och unga läser böcker. Och ÄNDÅ har media så svårt att fatta att det är viktigt att de rapporterar, recenserar och skriver om barn- och ungdomsböckerna! När det var dags för augustprisutdelning i måndags tas vid rapporteringen kategorierna i ordningen skönlitterär bok för vuxna, faktaboken och så sist om ens överhuvudtaget barn- och ungdomsboken. Barn- och ungdomslitteraturen lever ett liv i periferin när det gäller litteraturbevakningen. Om nu alla tycker att böcker till våra barn och unga är viktiga, vi vill att kidsen ska läsa så måste vi visa dem att vi tar det hela på allvar. Då måste svensklärare läsa nyutgiven litteratur, föräldrar måste ha kolla på vad som finns i bokfloran och inte bara tipsa om böckerna utan läsa dem själva med, biblioteken måste få resurser och skolor måste ha bemannade skolbibliotek. TV/tidningar/radio och annan typ av media som bevakar litteratur måste också bevaka litteraturen för våra barn och unga. Barn gör inte som du säger de gör som du gör som talesättet säger.

Rabén & Sjögren undrar vad vi/jag gör för att hjälpa till att sprida ordet om barn- och ungdomslitteraturen. Det är en bra uppmaning och jag hoppas att annonsen och kampanjen får folk att tänka till och faktiskt göra något. För egen del är barn- och ungdomslitteraturen en av de största delarna i mitt liv. Jag skriver, tipsar, pratar om och läser böcker för våra barn och unga mest av all typ av litteratur. Jag pratar mig hes om böcker jag läst i mitt fikarum på jobbet. Jag tipsar om böcker på Twitter och Instagram flera gånger i veckan. Jag ger bort böcker till alla barn jag känner så fort de fyller år/det är jul/jag kommer och hälsar på. Den här bloggen har ett stort fokus på barn- och ungdomslitteratur och jag hoppas att det framgår hur mycket jag brinner för litteraturen till våra yngre medborgare, hur viktig jag tycker att den är och hur jag drar mitt strå till stacken för att hjälpa till att synliggöra dessa böcker. Om det inte framgått har ett av mina livs största gärningar misslyckats fatalt.

När jag kom hem från Augustgalan i måndags hade Kulturnyheterna på SVT haft ett inslag på kvällen om just bevakningen av barn- och ungdomslitteratur. Medverkade gjorde författarna och skaparna av podden Bladen Brinner, som just handlar om barn- och ungdomslitteratur, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Ta er en titt på inslaget här nedan. Jag hoppas innerligt att SVT idkar lite självkritik och rannsakar sig själva nu och inte bara kör det här inslaget och sen löper allt på som vanligt. Utan att de faktiskt börjar att bevaka och sända mer om barn- och ungdomslitteratur, både genom att ha många litteraturprogram för barn i olika åldrar men även inkluderar dessa litteratur i program som riktar sig till vuxna. Länge leve barn och ungdomslitteraturen!
Under Läslovet hade jag temavecka här på bloggen och då skrev jag ett inlägg om just barn- och ungdomslitteratur i tidningar och digitala kanaler. Läs det och få många tips på var du kan läsa/se/lyssna på bevakning av barn- och ungdomsböcker.

6 kommentarer:

  1. Bra inlägg och viktigt som du säger. Pratar också mycket barn- och ungdomsböcker i alla möjliga sammanhang och försöker sprida vidare tips och böcker som vi läst här hemma till syskonbarn, kompisars barn, kollegors barn och till mina barns förskola- och skola.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick superhög puls av att skriva inlägget, mycket känslor och engagemang som kickade igång. :-)

      Radera
  2. Håller helt med dig, jag tycker dessutom att kulturbevakningen är väldigt snäv också för vuxenlitteratur. Några få titlar recenseras i alla tidningar och samma författare intervjuas i alla medier samtidigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig. Det blir tjatigt att läsa morgontidningen, lyssna på Lundströms bokradio och se Babel. Är liksom samma författare och deras böcker som valsar runt. Trist med tanke på den stora flora som finns varje säsong att det endast är några få som får så mycket uppmärksamhet. Där fyller bloggar en hålrum tycker jag, vi har en större mångfald.

      Radera
  3. Bra skrivet! Om media inte pratar om barn- och ungdomslitteratur nu, kommer de förmodligen inte kunna prata så mycket om vuxenlitteratur om några år, för de som då är vuxna blev inte tagna på allvar när de var barn; ingen pratade om litteratur för dem.
    Ditt engagemang för barn- och ungdomslitteratur går verkligen inte att ta miste på. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller verkligen med dig! Det handlar inte bara om att få dem att läsa som unga utan att sen också fortsätta att läsa som vuxna.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.