söndag 16 oktober 2016

Johannas topp 5: vecka 41

Den här veckan fick vi veta vem som vann Nobelpriset i litteratur och det finns sannerligen delade meningar om det var rätt person som fick det eller inte. Jag tillhör de som inte är nöjd alls, det fanns så många andra mer värdiga vinnare enligt mig. Men det kommer inte bli någon lång utläggning om detta varken nu eller senare. Jag har ofta ett väldigt svalt intresse för just Nobelpriset och mina höstar ägnas mer åt Augustpriset. Det blir ändå två tips den här veckan med nobelkoppling.

 1. Jag har ingen relation till Bob Dylan, som är  den som i veckan annonserades är den som får Nobelpriset i litteratur i år. Det enda sätt som jag har tagit till mig av hans musik är genom andras tolkningar av honom. En sådan och en som jag håller mycket kärt är Adeles cover av hans låt Make you feel my love.

 2. Vår kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke gästade Morgonpasset i P3 i slutet av september. Det rackas ner på andra ministrars instagrammande (väldigt roligt), hon berättar hur ministerjobbet ser ut och pratar om kurslitteratur hon ska skriva till blivande ministrar. Det var både underhållande och informativt.

 3. För mig är morgontidningen extremt viktig och vi har alltid haft en morgontidning när jag växte upp. Jag har sedan jag flyttade hemifrån själv haft prenumeration på växelvis och ibland parallellt på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och de senaste fem åren bara DN. Jag läser min morgontidning både i fysiskt pappersformat och när jag inte hinner till frukost digitalt på väg till jobbet. Medielandskapet är i omgörning, flera tidningar drar ner, slås samman och vissa får lägga ner. Jag såg detta inslag om journalistik med John Oliver och tycker att det är väldigt talande. Se det och stötta din (eller en av om det finns flera) lokala morgontidning(ar).


 4. Döm inte en bok efter dess omslag heter talesättet. Men visst är det så att en boks omslag spelar stor roll för huruvida vi kommer att lyfta upp en bok från bokbordet i handeln/biblioteket? I Akademibokhandelns magasin LÄS fanns det en läsvärd artikel där fyra formgivare berättar om processer och deras arbete med att göra bokomslag. Länk till artikeln hittar du här, länk.

 5. Vi avslutar denna lista på samma sätt som vi började, med Bob Dylan. I början av året såg jag dokumentären Lost Songs: The Basement Tapes Continued. Det är ett gäng kända musiker som genomför ett projekt som går ut på att tonsätta Dylantexter. Detta projekt mynnade ut i både en skiva (som jag lyssnat mycket på) och en dokumentär. Båda dessa är oavsett om du är ett fan av Bob Dylan eller inte riktig se- och lyssningsvärda.

6 kommentarer:

 1. Å, vad jag håller med dig om i stort sett allt du skriver! Jag blev inte heller överförtjust över Dylans nobelpris - tycker det känns nästan lite som att Akademin pekar finger åt andra amerikanska författare - men orkar inte bry mig heller, eftersom Augustpriset är betydligt roligare (i mitt tycke).
  Läser papperstidningar gör jag också, DN, varenda morgon, och det känns som en nödvändighet trots att det kostar skjortan och trots att alla mina vänner och släktingar stoltserar med att ha slutat eftersom det är så dyrt.
  Och dömer böcker efter bokomslaget gör jag i allra högsta grad. Hela tiden! För att inte tala om hur mycket jag önskar att det var JAG som fick göra dem istället :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj att du håller med. Ska bli intressant om du håller med om mina tankar kring de som nominerats till Augustpriset i år. :-D

   Radera
 2. P.S. Surt att jag blev av med min fina favoritblogglista, men du får ha din kvar trots att vi båda två använder Blogger... Jag saknar verkligen min lista! Det var så lätt att se vilka som just gjort ett inlägg - och alla gäster på bloggen kunde lätt inspireras och hoppa vidare till någon annans blogg också. (Men nu har jag gnällt så mycket om det, så nu får jag hålla tyst i fortsättningen.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej har du blivit av med din lista?! Nu måste jag genast göra en säkerhetskopia på min så jag har kvar den om den skulle försvinna från min blogg.

   Radera
 3. Tack för tips om hur formgivarna tänker (annars också har du alltid himla bra tips här i dina sammanställningar! :)). Tänker blogga om formgivar-artikeln imorgon på Litterarum-bloggen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod och tack snälla! Det är bland de roligaste inläggen att skriva.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.