söndag 28 augusti 2016

Johannas topp 5: vecka 34

Nu när bloggsemestern är slut och jag bestämt mig för att fortsätta blogga känns det inte mer än rätt att köra igång med den delen av bloggande som jag tycker är riktigt roligt nämligen att kulturtipsa. Så därför blir det nypremiär för min lilla topplista på söndagarna. Det blir som vanligt en blandning mellan musik, tips på saker att titta på/läsa/lyssna på och så vidare. Just det här segmentet på bloggen är det jag har lättast för och som jag inte känner är jobbigt att skriva utan bara är skoj. Så här kommer höstens första topplista.

  1. En favorit just nu är Låpsley och hennes fantastiska röst. Jag lyssnar mycket på debutalbumet Long Way Home och favoritlåtarna är förutom Painter vars video ni ser ovan, Station och Love is blind.

  2.  När jag och min syster åkte på road trip till södra Sverige under semestern lyssnade vi på den briljanta serien De dödas röster som Sara Bergmark Elfgren har skrivit för Sveriges Radio. Serien är thriller som likt Serial (fast denna är fiktion) handlar om ett mord och en mördare som aldrig hittades och hur detta mordfall präglat både en ort och en grupp människor. Det är otroligt spännande, välskrivet och omöjligt att sluta lyssna. De åtta avsnitten bara flyger fram. Den enda invändningen jag har är slutet som jag inte gillade och tycker var en genväg. Men ni som inte har lyssnat ännu GÖR DET!

  3. Jag är ett stort fan av Suzanne Osten och häromdagen såg jag en intressant dokumentär om henne på SVT Play. Den heter kort och gott Suzanne Osten- ett proträtt och den tycker jag att ni ska titta på oavsett om ni är stora fan av Suzanne eller ej. Den visar ett stycke teaterhistoria och lär oss massor om den moderna konsten, kvinnors villkor inom konstvärlden och om att ha en vision. Den finns på Play till och med torsdag så skynda er. 

  4. I somras läste jag två intressanta artiklar i The Guardian om ungdomsböcker. Den första artikeln handlar om att vi inte ska hålla på och tjata/puffa för gamla klassiker utan även ta med den samtida litteraturen. En diskussion jag känner igen främst när det gäller vilka böcker som läses med tonåringar i skolan. Den andra artikeln handlar om huruvida dagens ungdomsböcker är för politiskt korrekta eller inte. Även det en diskussion vi ofta har och behöver ha om representation i litteraturen.

  5. Innan sommaren tog jag med ett gäng booktubers som jag fastnat för. den här gången har turen kommit till Anna James och hennes kanal A Case for Books. Hennes tips är alltid så intressanta och urvalet gör att jag nästan alltid vill läsa allt. Till vardags jobbar hon som scout och tipsar varje månad om böcker i brittiska Elle. Det enda som är synd är att det kommer videor för sällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.