söndag 15 maj 2016

Johannas topp 5: vecka 19

Det är en speciell vecka både den som just nu tar slut och den som börjar imorgon Det är nämligen min sista vecka som 20åring. På lördag nästa vecka fyller jag 30år något som jag ser väldigt mycket fram emot för då känns det som om jag blir vuxen på riktigt, inte längre ung vuxen och allt det där. Det allra bästa med nästa vecka är dock att jag ska fira min födelsedag i min absoluta favoritstad nämligen London. Jag åker med min syster på fredag och kommer hem igen måndag veckan efter så fyra dagar blir det. Då ska jag köpa böcker så det står härliga till, titta på folk och bara njuta. Nästa söndags topp 5 blir därför ett tidsinställt inlägg så var inte oroliga det blir ett inlägg som vanligt. Men nu ska vi ta tag i veckans lista och tips:

      
 1. Den låt jag lyssnade mest på förra året enligt min årslista från Spotify är Say you love me med Jessie Ware. Jag fullkomligt älskar den låten, lyssnar på den så gott som dagligen och när jag vill bli tröstad, få sjunga av mig lite, lyftas upp eller bara lyssna på riktigt bra musik så spelar jag den här. Den är bra både i liveversion och från skiva.

 2. Imorgon kl 10.00 kör kickstarterkampanjen igång för Bladen Brinner (ÄNTLIGEN!). Peppa er själva genom att läsa både debattartikeln från Lisa och Johanna på SVT Opinion och den artikel om podden som Svensk Bokhandel skrev. Sen ställer ni klockan på 10 och skänker så mycket pengar ni bara kan så att den här podden kan bli verklighet.

 3. I veckan var feministiska ikonen Roxane Gay på Sverigebesök. Jag var på både Babelinspelningen (avsnittet sänds ikväll missa inte det) och lyssnade när hon var på Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. Babelinspelningen var bra och gav en riktig försmak inför torsdagens samtal. Jag kommer blogga mer om samtalet i veckan men som uppvärmning får ni titta på hennes TED-talk där hon pratar om att vara just en bad feminist.


 4. Ett av mina favoritband Kent ska som bekant lägga ner i slutet av året. Deras sista skiva släpps nästa vecka och i höst kommer de att turnera. I Sveriges Radio går just nu Kentpodden. Det är en podcast i 15 avsnitt som behandlar en skiva per avsnitt. Den anklagas för att vara en stulen idé och den är ruskigt lik Lundellbunkern (numera nedlagd och återuppstånden med med helt annat ämne). Jag har lyssnat på alla sex avsnitt som släppts så här långt och jag har så blandade känslor gentemot podden. Jag älskar bandet, skivorna och musiken och det är riktigt roligt när vi får höra vilken annan musiks om spelades när den aktuella skivan släpptes för att få en kontext. Däremot och detta smärtar så att skriva för jag vill verkligen inte vara en person som sprider hat eller otrevligheter varken på internet eller away from keyboard, men jag har otroligt svårt för de tre programledarna. Den ena gillar inte ens Kent och gnäller mest över det mesta och de andra två har jag svårt för utan att kunna sätta fingret på varför. Ändå lyssnar jag och ändå vill jag tipsa om podden för det är ändå så härligt att få djupdyka i Kents musik.


 5. Jag fortsätter att tipsa om booktubers som jag gillar och den här veckan har vi kommit till Sanne som har kanalen Booksandquills. Hon kommer från Nederländerna, bor numera i London och jobbar med sociala medier på Penguin (drömmen!).

2 kommentarer:

 1. Känns så himla surt att jag inte kunde gå och lyssna på Roxane Gay i torsdags, men jag ska definitivt se Babel ikväll.
  Grattis i förskott. 30 år var en riktig toppenålder :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad synd att du inte kunde gå och lyssna. Jag kan rekommendera samtalet som jag tipsade om i helgens topplisteinlägg. Och samtalet på Kulturhuset spelades in så det kommer säkerligen som podd senare.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.