tisdag 10 maj 2016

De nominerade till Årets bok

Förra tisdagen var jag inbjuden till frukosten där vi fick veta vilka som nominerats till Årets bok som är ett nytt litteraturpris instiftat av Bonniers Bokklubbar. Först hälsades vi välkomna med en färggrann frukost och sedan gick vi snabbt vidare till att få veta vilka 12 titlar som nominerats. Böckerna som nominerats ska ha getts ut mellan maj 2015 och april 2016 och även om priset är instiftat av Bonniers Bokklubbar så är det ett pris öppna för alla böcker och från alla svenska förlag, böcker skrivna av både svenska och internationella författare men med svensk översättning i så fall. Priset är ett folkets pris och det är allmänheten som röstar fram en vinnare till skillnad från många andra priser som har en jury som utser vinnaren. Från och med 3 maj till och med 28 augusti kan vi röstar och hur många gånger som helst (!!!) vilket är något jag ställer mig skeptiskt till, tycker att en röst per person hade varit mer rättvist. Tänk där att en internationell författare eller svensk med för den delen som kanske inte är lika duktig på att samla sin fanskara kan ha mycket svårare att vinna än de som till exempel är populära i sociala medier och snabbt kan skapa en vallfärdning till röstningsurnan. Vi kommer att få veta vem som tar hem det hela på Bokmässan i september. Det är redaktörerna på Bonniers Bokklubbar som har valt ut de nominerade titlarna.
Vad vinner då vinnaren? Förutom äran och en fin bokstavsstatyett så är prissumman på 30 000kr och det förlag vars bok vinner föräras även de med en statyett. Och vilka är det då som nominerats jo följande 12 titlar är det:
 • Ljuser vi inte ser- Anthony Doerr (Bookmark Förlag) 
 • Gånglåt- Elin Olofsson (Wahlström & Widstrand)
 • Stora små lögner- Liane Moriarty (Albert Bonniers Förlag)
 • Min fantastiska väninna- Elena Ferrante (Norstedts)
 • En hemlig plats- Tana French (Albert Bonniers Förlag)
 • Snövit ska dö- Nele Neuhaus (Albert Bonniers Förlag)
 • Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter- Elizabeth Gilbert (Massolit Förlag)
 • Millenium 4, Det som inte dödar oss- David Lagercrantz (Norstedts)
 • Det är något som inte stämmer- Martina Haag (Piratförlaget)
 • Kärlek sökes- Carin Hjulström (Forum Bokförlag)
 • Arvet efter dig- Jojo Moyes (Printz Publishing)
 • Simma med de drunknade- Lars Mytting (Wahlströms & Widstrand)
Även om alla förlag har lika stor chans så är det ändå hälften av de nominerade titlarna som kommer från Bonnierförlagen och två från Norstedts. Så på så sätt liknar det den skönlitterära klassen till Augustpriset där jättarna får flest nomineringar. Men när det gäller vem som vinner detta tror jag att det blir Printz Publishing eller Piratförlaget som tar hem det nr det gäller Årets bok. Jag satsar mina pengar på antingen Arvet efter dig (Jojo Moyes) eller Det är något som inte stämmer (Martina Haag). Det är de två böcker som jag tror har en bredast förankring bland de som kan tänkas rösta. Min fantastiska väninna (Elena Ferrante) är för nyutgiven för att ha en chans och är nog än så länge en kritikerfavorit även om jag tror att det kommer att bli en stor publiksuccé säg tills efter sommaren. Personligen har jag inte läst någon av de nominerade och går helt på yta när jag säger att jag hoppas på Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter för det är det snyggaste omslaget bland det nominerade. Här kan du läsa mer samt rösta, länk. Och här kan du titta på när varje bok presenteras och får sin motivering uppläst, länk.

Vem tror du tar hem vinsten och vem kommer du att rösta på?

2 kommentarer:

 1. Hej Johanna,
  Kul att du skriver om Årets Bok! Vi vill också bara säga att vi tar till oss av alla synpunkter och tankar kring priset och dess utformning (t.ex. hur många gånger varje person ska få rösta). Vår ambition är såklart att göra detta till ett fantastiskt pris som återkommer år efter år och som både förlag, författare och läsare verklgien tror på. Vi har startat i år och testat att göra på ett sätt men kommer direkt i höst sätta oss ner och utvärdera priset och dess regler och se vad vi kan förbättra till 2017.
  Ha en fin dag! //Petra, Bonniers Bokklubbar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att ni har hittat till min blogg och inlägget om Årets Bok. Det ska bli intressant att följa priset, både vem som vinner men även dess utveckling. :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.