söndag 27 mars 2016

Johannas topp 5: vecka 12

Många av er ligger säker helt utslagna i en soffa just nu och beklagar att ni ätit så mycket godis så här i påsktider. Förhoppningsvis är ni lite påsklediga och kanske har ni läst en bok eller två redan. Påskhelgen är inte slut än men det är söndag och därmed är det dags för min topplista. Det blandas högt och lågt den här veckan. Jag tipsar om författarsamtal, krönika, humorserie och så lite smink. Ha en fortsatt fin helg och håll till godo med tipsen nedan.


  • Varje vecka får jag en spellista på Spotify uppdaterad med tips på låtar som de tror att jag skulle gilla baserat på vad jag lyssnar på i övrigt där. Ibland hittar de verkligen guldkorn och jag blev så glad när jag fick höra den här låten. Den är pampig, vacker och riktigt riktigt bra. Jag kommer garanterat att lyssna mer på Katéa.
  • Förra helgen ägde Umeå Internationella Litteraturfestival (Littfest) rum och det fanns en hel del spännande att lyssna på. Mycket glädjande upptäckte jag att det går att se och lyssna på många av författarsamtalen så här i efterhand på nätet. Det är fredagen och lördagens program på de två största scenerna som har filmats och lagts på YouTube. Jag läste Johanna Palmströms fina text om just Littfest och några av samtalen och blev så besviken att jag missat detta. Därför blev glädjen extra stor när just dessa samtal som hon skrev om var med bland de filmade samtalen som nu finns på webben. Här kan du titta på samtalen, länk- fredag 1, länk- fredag 2, länk- lördag 1 och länk- lördag 2. Tusen tack för denna generösa delning Littfest!
  • Äntligen är humorserien Full Patte tillbaka. Det är systrarna Kronlöf som gör drygt 10 min långa avsnitt som släpps på SVT Play på onsdagar. Jag är ett stort fan av både Bianca och Tiffany och blev så glad när de meddelades att det blir en andra säsong. Serien är samhällskritisk, pk (politiskt korrekt), musikalisk men framför allt väldigt rolig. Ett stort plus är att du numera kan se även säsong 1 så om du missat går det snabbt att titta ikapp.
  • Som jag skrev förra veckan så lägger favoritbandet Kent ner i slutet av året. Jonas Gardell skrev en så bra krönika i Expressen i veckan på ämnet att lägga ner i tid och när en är på topp. Något som många tv-serier exempelvis verkar ha väldigt svårt för. Jag har sett många av mina favoriter vattnas ut och mjölkas för många säsonger än vad som blev bra och var värdigt. Så även om jag sörjer att Kent ska lägga ner så håller jag med om att det hela är väldigt värdigt och fint.
  • Smink kan te sig som en ytlig sak för vissa. För andra ligger det ett väldigt stort allvar bakom intresset. För mig handlar det om att experimentera, att framhäva vissa drag och täcka över annat och om att få självförtroende. Att hitta smink som funkar för min hudfärg och färgton är dock ett problem här i Sverige (mycket lättare utomlands) och har varit länge länge. Det är främst smink för vita som premieras och det skylls felaktigt på att det inte finns någon efterfrågan/marknad för smink till rasifierade. Nu verkar vi dock ta små små steg mot en förbättring på området och det är jag så tacksam och glad över. Jag vill tipsa om den fina intervjun som var med Lovette Jallow och Antoinette Guede (grundarna till Black Vogue) i Åhléns kundmagasin nu för någon vecka sedan samt läsa artikeln med samma personer som ELLE publicerade. Den handlar om att just Åhléns ska börja att sälja ett sminkmärke för just mörkhyade som heter Maréna Beauté. dessvärre endast på nätet men förhoppningsvis kommer det nå butikerna också inom kort. Dessutom kan jag meddela att en fågel har viskat i mitt öra och att Rabén & Sjögren kommer att ge ut en skönhetsbok för oss svarta kvinnor i höst (jubel och fanfarer)! Här kan ni se när Lovette och Antoinette intervjuades i Nyhetsmorgon i höstas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.