tisdag 29 mars 2016

Bokfrukost hos B. Wahlströms mars 2016

Innan påsk var jag på bokfrukost hos B. Wahlströms och fick smakprov ur både vårens- sommaren och höstens utgivning. Frukosten hölls i Massolit Förlag och Storytels nya gemensamma lokaler vid Karlaplan i Stockholm. När vi kom fick vi förutom smarrig frukostmacka och te/kaffe även solsmoothie ur Mattias Kristianssons Vego hela dagen samt små cupcakes ur Baka med Alisa.
Efter ätandet av frukost förflyttades vi oss in i rummet där presentationerna skulle hållas. Tre aktuella författare fanns på plats och pratade om sina böcker. Men innan de tog plats på scen fick vi en presentation av några aktuella böcker vars författare inte fanns på plats men väl numera finns som ljudbok på Storytel. Vi fick höra ett stycke ur Kampen mot superbitcharna av A. Audhild Solberg och ur Jack av Christina Lindström. Jag är mycket sugen på att läsa Jack och jag tyckte mycket om Christinas debut Hälsningar från havets botten. Efter lyssningen berättade Jenny som är pr-ansvarig om nya böcker i kodknäckarserien samt en rad andra böcker som kommer i vår. Sen var det dags för första författaren att prata om sin nya bok och det var Alisa Brandell. Här har vi en tjej med många järn i elden och som började baka och laga mat som först i sin familj. Efter en bakbok för vuxna är hon nu aktuell med en bakbok för barn. I boken finns en indikator på svårighetsgrad för bakverken och det är lager av tårtbottnar, väldigt fyndigt.
Näste författare på tur var Daniel Edfeldt. Han är aktuell med bok två i serien Hjälparbyrån, den heter Fallet med sjömonstrets förbannelse. Daniel berättade att det inte alltid behöver vara en klädskåp som tar dig till ett magiskt land. Det kan likväl vara en husvagn som är den passagen till en annan värld, precis som i hans böcker. Vi får följa tvillingarna Nova och Simon som löser olika fall genom sin hjälpbyrå.

Efter Daniel var det dags för morgonens sista författare, Pia Hagmar. Hon är en otroligt produktiv författare med 65 titlar hos B. Wahlströms så här långt. Hon hade med sig den allra första bok som hon skickade in till förlaget och visade oss. Det var en perfekt utklippt bok i den storlek som var modern då, hon hade gjort en egen framsida och hade lika många ord på varje sida som det skulle vara. Kort och gott en helt färdig bok trodde hon. Så blev det inte utan boken fick både en annan framsida och fick arbetas om (på betydligt större pappersark under redigeringen). Pia är känd som en författare som skriver många hästböcker men hon har även gett ut andra typer av böcker. Under frukosten pratade hon om återutgivningen av hennes böcker om Fakirflickan samt om senaste delen i en av hästserierna om Saga och Max. 
Frukosten avslutades med att Jenny berättade om böcker som kommer i sommar samt några av höstens böcker. Det gick som ett sus genom lokalen när vi fick veta att sista boken Kraften i Siri Petersens serie Korpringarna kommer tidigare än beräknat, redan i april. För den som inte får nog av trilogier kommer nu Ceremoniböckerna. En bok som jag verkligen vill läsa är Ruta Sepetys bok Tårar i havet. Den handlar om en stor båtförlisning som skedde under Andra världskriget men som har hamnat i skymundan i historien. En annan nyhet är att förlaget lanseras Moderna klassiker. Det är böcker från förr men inte bara äldre som i gamla böcker utan sådana titlar som förlaget tycker är klassiker även från modern tid och som förtjänar att få fler läsare. Först ut i denna serie blir Ett hål om dagen av Louis Sachar.
När vi gick hem fick vi välja en bok, fick en provmånad hos Storytel samt supergott godis som Alisa hade gjort samt en tygkasse. Det var en väldigt trevlig frukost och efteråt fick jag en privat rundvisning i förlagets nya lokaler. För den som missat så har Massolit Förlag (där B. Wahlströms ingår) blivit uppköpta av Storytel och de har nu flyttat från sina respektive gamla lokaler till ett nytt ställe. Mycket trevligt att få gå runt och se var de olika personerna sitter, de som arbetar med de fysiska respektive de digitala böckerna. Tack så mycket för att jag fick komma på frukosten!

2 kommentarer:

 1. Vad roligt att få vara med om! En tjuvtitt på allt som komma ska. Kul att du berättar vidare (ja, det är väl hela grejen med att de bjuder in, antar jag, att gästerna SKA berätta vidare).
  Jag är lite fascinerad över att det finns en barnboksförfattare i Sverige som har gett ut 65 titlar på ett av de största förlagen - och som jag aldrig hört talas om. Visste inte alls vem Pia Hagmar var... Alltid lär man sig något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanligtvis är det press, bibliotekarier och bokhandlare som bjuds in till den här typen av evenemang och det är nog just för att vi ska bli uppdaterade och sedan sprida vidare :-)

   Jag hade inte heller hört talas om henne för inte så länge sedan men så är jag inte hästintresserad heller och många av hennes böcker är hästböcker.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.