söndag, februari 7

Johannas topp 5: vecka 5

Ännu en vecka är till ända och det har blivit dags för mig att  ge er några kulturtips. Den här veckan har jag varit dunderförkyld och har sen i onsdags legat hemma med feber och hostan från helvetet. Läsningen av böcker går fortfarande på tomgång så det blir inet boktips den här veckan heller. Däremot lyssnar och tittar jag på en massa olika saker så tipsen blir därefter:
  • Jag har tittat på alla avsnitt av nya serien Vänligen Lars Lerin som går på SVT. Denna härliga människa har svårt att få nya vänner och vi får följa med när han samtalar med kända kreativa människor i hopp om att de ska bli vänner. Det enda som är synd är att avsnitten är så korta (30min).


  • Veckans låt har varit Youth med Daughter. Låten är från 2013 och sagolikt bra! Det är allt jag har att säga om låten. I fredags spelade Daughter i Stockholm och jag är så besviken att jag missade dem.
  • En favoritpodcast är Bakom Boken som görs av Norstedts och Rabén & Sjögren. Senaste avsnittet handlar om boken Kort kjol av Christina Wahldén. Christina samtalar med Cecilia Knutson och det var ett riktigt bra avsnitt. Boken togs korkat nog bort ur undervisning i en kommun i Värmland efter påtryckningar från föräldrar. Jag håller med vem det nu var som sa att föräldrar borde sluta få skolor/bibliotek att censurera sitt utbud när omvärlden som deras barn vistas i är värre än fiktionen.
  • Att jag är en ambassadör för ungdomsböcker/YA är det väl ingen som har missat. Generalen tipsar er nu om en bra artikel från The Guardian på temat vuxna kan också läsa YA. Dessutom efterlyser jag fortfarande en podcast om ungdomsböcker på svenska. Jag saknar Allt vi säger är sant något oerhört och vill ha en podcast med vuxna som på allvar diskuterar ungdomsböcker!
  • När resten av Sverige satt och tittade på Melodifestivalen hamnade jag på YouTube där jag såg ett gäng olika bokvloggare (booktubers) prata om böcker. En nyfunnen favorit är Jen Campbell (som jag även hört live hos The English Bookshop här i Stockholm i höstas). Jag vill tipsa er om det här klippet där hon pratar om hur du kan använda dig av en bokhandel. Personligen skäms jag för jag handlar nästan alla mina böcker på nätet numera och inte i den fysiska bokhandeln.

Och en bonus är den fina hyllningen av Cilla Numann till Bodil Malmstens Det här är hjärtat som publicerades förra veckan i DN Kultur. Igår fick vi veta att Bodil Malmsten har dött och det känns så himla tråkigt. Läs hyllningen här, länk.

2 kommentarer: