fredag, december 25

Lucka 21: Suzanne Osten och Anna Takanen

I mars möttes två av mina idoler, Suzanne Osten och Anna Takanen i ett samtal i På DjupetKulturhuset Stadsteatern och samtalet leddes av Lars Ring (teaterkritiker på SvD). Både Suzanne och Anna är verksamma inom teatern och de har ett förflutet som går långt tillbaka i tiden. Under samtalet berättade Suzanne om sin tid vid Unga Klara som hon var med och grundade. Hon pratade också om de hon vurmat för länge det vill säga barnen och deras rätt till teater och om hur riktigt små barn kan uppskatta och ta till sig av teater. Anna berättade om hur hon kontaktade Suzanne och ville att hon skulle bli hennes mentor, vilket Suzanne också blev. Anna i sin tur berättade om sin historia från skådespelerska till teaterchef (numera på Kulturhuset Stadsteatern tidigare på Göteborgs Stadsteater).

Suzanne är en ikon inom kulturvärlden och främst inom teatern. Hennes arbete med Unga Klara och förkämpe för barnen är oerhört beundransvärd. Jag har lyssnat på henne ett flertal tillfällen och hon är alltid så skarp, rolig och kunnig. Där kan vi verkligen prata om i lång och trogen tjänst. Och det var roligt att höra om Unga Klaras begynnelse och hur dess historia har ändrats. Anna i sin tur kommer med stor sannolikhet att bli en ikon även hon. Jag inspireras så av hennes tänk, det här är en teaterchef som i särklass är den som beställer mest nyskrivet (hon vigde en av scenerna i Göteborg till nyskrivet) men hon har också ett tydligt jämställdhetstänk. Hennes repertoar börjar äntligen att spelas på allvar i vår och det blir både nyskrivet, fler kvinnliga regissörer och manusförfattare och samhällsrelevant som jag så har längtat efter.

Jag vill passa på och tipsa om två andra samtal med Suzanne och Anna som jag tycker att ni ska lyssna på. Dels är det Suzanne när hon medverkar i podcasten Genier. Och dels är det Anna som medverkar i programmet Teaterprogrammet i P1.
Länk till avsnittet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar