onsdag 8 april 2015

Bokstart Sverige

Bilden har jag lånat från kulturradet.se
I mars startade ett pilotprojekt hos Kulturrådet som heter Bokstart Sverige. Det är en nationell satsning som går ut på att stödja små barns språkutveckling. Kulturrådet har tagit inspiration från ett liknande projekt som finns i England och där heter Bookstart. Projektet är ett program som riktar sig till föräldrar till små barn. Genom samverkan mellan barnhälsovård och folkbiblioteken ska föräldrarna få information och inspiration om läsning. Föräldrarna uppmuntras att läsa högt, sjunga, rimma och pratat med sina barn (gärna på de språk som föräldrarna kan förutom svenska). Under barnens första år delas det ut bokgåvor och information om vad biblioteken kan erbjuda samt om språkutveckling. 

Bokstart är ett nationellt projekt och Kulturrådet tar fram en modell som ska fungera som en inspirationskälla för kommuner och regioners eget arbete med att stödja små barns språkutveckling. Det är sedan bibliotekspersonal som gör hembesök och först ut att testa detta program är stadsdelar i Göteborg, Södertälje och Landskrona. I den här klippet kan du höra Pia Borrman, utvecklare på Regionbibliotek Stockholm och projektledare för satsningen i Södertälje, berätta med om projektet. 

Jag tycker att det här låter som ett mycket intressant projekt och hoppas att det kommer någon form av uppföljning efter ett tag så vi får veta hur det har gått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.