fredag, januari 9

Bokåret 2014

Det har blivit dags att summera bokåret 2014. Tre saker blir tydliga när jag ser tillbaka på de böcker jag läste:
 1. 2014 var året då jag började läsa och sedan fortsatte att plöja romance.
 2. Förra året var året då jag på riktigt började läsa och uppskatta serier.
 3. De bästa böckerna förra året är nästan alla ungdomsböcker.
Jag hade ett läsmål och en bokutmaning på Goodreads under året. Först var målet 50 böcker, vilket jag klarade av i början av hösten. Då höjde jag insatsen till 70 böcker och vips så kom stressen. Det plöjdes böcker som en tok mot slutet för att ro det hela i land. Och ändå missade jag målet med tre ynka böcker. Så note to self, i år höjer jag inte antalet om jag lyckas läsa 50 böcker tidigare än året tar slut.

Vilken bok som skulle bli årets bästa visste jag så fort jag läst sista sidan, och dessutom läste jag boken under senvåren och då var det kanske tidigt att ropa hej, men nej då den höll förstaplatsen hela året ut. De två böcker som kommer efter den har jag tjatat hål i huvudet på folk om, för de är så bra och förtjänar att hyllas om och om igen. Den efter dem har jag gett bort vitt och brett till kompisar i present under förra året. Den femte var så träffsäker och talande om min generation, mig och mina vänner, vår iver att prestera och vara duktiga och jag känner att jag bara måste läsa om den i år för att påminna mig om varför jag gör det jag gör. Och den sjätte är inte bara snygg på utsidan den är väldigt bra på insidan och tvisten gör att du genast måste hitta någon att prata med. Det här är mina favoriter från 2014 i bokväg:
 1. Eleanor & Park av Rainbow Rowell
 2. Onanisterna av Patrik Lundberg
 3. Lite mer än en kram av Mårten Melin
 4. Lilla Berlin: so last year av Ellen Ekman
 5. Meningen med hela skiten av Nina Åkestam
 6. Kanske är det allt du behöver veta av E.Lockhart

Förra året började min frustration gällande utgivningen av ungdomsböcker verkligen att slå rot och förstärkas. För varje gång som katalogen från Svensk Bokhandel kom så konstaterade jag samma sak: Var är ungdomsböckerna? Det jag saknar är böcker för de äldre ungdomarna, alltså från 15år och uppåt, som inte är dystopier/fantasy/trilogier. Förra året var också året som jag blev ännu samlare i min läsning, romance och ungdomsböcker var i stort sett det enda jag läset. Något jag så här i efterhand inte tycker om för jag vill läsa bredare än så, men min hjärna var så sönderstressad att jag inte orkade ta till mig annat än lättläst romance och stunder när det var lättare att tänka så blev det en och annan ungdomsbok. Vad jag önskar mig av bokåret 2015? Det får ni läsa om nästa vecka!

2 kommentarer:

 1. Precis det du saknar, saknar jag också! Ser fram emot ditt inlägg nästa vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer på måndag del ett och tisdag del två! :-)

   Radera