söndag 10 augusti 2014

Kulturhösten: teater

Vi har nått det sista inlägget under temat kulturhösten, och idag är det fokus på teater. Jag har kollat runt på de olika teaterscenerna som finns i Stockholm men dessvärre bara hittat föreställningar på de två stora teatrarna. Med det menar jag Dramaten och Stadsteatern. Jag skulle kunna skriva ett långt inlägg om dessa två teaterhus och hur de har förändrats de senare åren, på sätt och vis bytt plats med varandra. Dramaten var synonymt med repriser på klassiker säsong efter säsong och Stadsteatern mer nyskrivet och angeläget. Men numer är Stadsteatern mest repriser av långkörare, musikaler och kommersiellt gångbar teater istället för angelägen. Nåväl jag ska inte fördjupa mig i detta som sagt och har ändå hittat några pjäser som jag vill se i höst. Problemet är bara att teater är den dyraste av mina kulturintressen. Jag kan få både en bok och ett författarsamtal för priset av en föreställning (förståeligt med tanke på att en föreställning ska försörja fler än en författare oftast) men det gör att det inte blir lika mycket teater som jag skulle vilja. Som ni kommer att märka är det oftast på grund av en eller flera skådespelare som jag vill gå och titta.
 
 
Dramaten
 • Jag vill leva jag vill dö i Sverige- en kväll om nationalism (åh vad jag tycker om det här när nationalscenen öppnar upp portarna för fler målgrupper, har en kväll om något som bränner till och det är gratis)
 • Johanna- hallå självklart ska jag se en pjäs som bär mitt namn
 • Tre systrar- en pjäs jag redan sett ett antal gånger på andra scener och med andra skådespelare men den brukar vara bra
 • Ungefär lika med- det är Jonas Hassen Khemiri som har skrivit och Farnaz Arbabi har regisserat, det innebär alltid succé
 • Dödspatrullen- Marie Göranzon, denna skådespelerska är ett säkert kort
 • Ett år av magiskt tänkande- Ingela Olsson, jag fullkomligt älskar Ingela Olsson och är så glad att de kör den här föreställningen igen för jag missade den förra gången.
 • Rosmersholm- en Ibsenpjäs jag inte sett tidigare
 • Kicktorsken- pjäsen är skriven och framförd av Alexander Salzberger och handlar om hans uppväxt och har rönt stora framgångar
 • Spoken word- yay ännu en kväll med spoken word, denna gång på stora scen. Skynda er och köp biljett snart är det slutsålt
 • Liv Strömquist tänker på dig- för er som ännu inte sett, gå och se, bland det bästa jag någonsin sett. Läs mer här, länk.
 
 
Stadsteatern
Till er som inte bor i Stockholm eller har vägarna förbi kan jag varmt rekommendera er att kolla vad som spelas på era stadsteatrar och vad Riksteatern kör för de är ju ute på turné i vårt avlånga land året om.

2 kommentarer:

 1. Har samma intresse som du! Går ofta och gärna på teater. Mest Sthlms Stadsteater men även en hel del även på Dramaten. Ibland privatteatrarna. Det är så givande och sådan avkoppling att sjunka ner i fåtöljen i en teatersalong! Mkt mer känslor och upplevelse, jämfört med att se en biofilm. Även om jag gärna och går ofta på bio också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte gardera de olika konstyttringarna, tycker de ger olika saker. Skoj att vi har liknande intressen :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.