fredag 8 augusti 2014

Kulturhösten: böcker- vuxenböcker

Så har vi nått sektionen böcker för vuxna i denna tipsvecka inför kulturhösten 2014. Det är en radda böcker som jag vill läsa. Det kommer även med några crossoverböcker i det här inlägget. Som bekant är det ibland svårt att dra gränser mellan ungdomsböcker, young adult och crossover. Bland de böcker jag är sugen på återfinns romaner, faktaböcker, seriealbum, både svenskt och översatt. Ett flertal av de böcker jag är sugen på är också författare som jag lyfte i inlägget författarsamtal, eller så kommer de i inlägget om Bokmässan och andra litteraturfestivaler. Håll i er för här kommer listan som består av väldigt många kvinnliga författare, yay:
Sekwa
Vi var skapta för lycka av Veronique Olmi. Hos Sekwa gå det inte att bli besviken, de har den där fingertoppskänslan för fina böcker. Så det här kan inte vara ett undantag eller hur?

Brombergs
Efter succén med Petters bok 16 rader kommer nu ännu en bok från en svensk rappare. Den här gången är det Ison Glasgow som ger ut sin bok vid namn När jag inte hade nåt. Jag tänker mig att jag tar och läser både Isons och Petters i höst. Vinnaren av Man Booker-priset 2013 var Eleanor Catton, nu ger Brombergs ut hennes bok Himlakroppar. Dessutom kommer hon till Stockholm i höst.
På Norstedts är det kvinnorna som regerar i höst. Jag har hittat fyra kvinnliga författar som jag vill läsa och de var alla överlägsna männen när jag bläddrade igenom höstkatalogen från förlaget. Mest av allt vill jag läsa Lena Dunhams bok Not that kind of girl. Jag och Lena är lika gamla och jag är sjukt imponerad av den människan, så begåvad. Ett projekt i höst är att läsa de tre böcker som Kristina Sandberg har gett ut. I höst kommer henne tredje del i serien om Maj och den heter Liv till varje pris. Två andra författare som jag är sugen på är Gabriella Ahlström och hennes bok Sirener samt Therese Bohman och hennes Den andra kvinnan.
Sara Kadefors denna skickliga författare, det är ingen skillnad om hon skriver för unga eller vuxna. I höst kommer hon med boken Hon som älskade honom.

Vårens stora hit hos mig var Ellen Ekman och hennes Lilla Berlin: so last year. Nu har det äntligen börjat bi höst och det innebär att uppföljaren kommer. Den heter Lilla Berlin 2 och jag är galet uppspelt över den.
Även hos Bonnier är det kvinnorna som lockar mig mest. Jag vill läsa den sista delen i BoonsBoro-serien av Nora Roberts, den heter Nyårskyssen. Sen har jag under tidig sommar fallit pladask för Caitlin Moran så hennes Konsten att skapa en tjej står högt upp på önskelistan.
Jag var helt tagen av Anna Lindmans serien om döden som gick på SVT. Nu kommer hennes bok på samma tema, Den där jävla döden. Jag har gillat Anna och hennes filosofiska stil sedan hon var programledare för Existens också det i SVT. Svenska romancedrottningen Simona Ahrnstedt byter förlag och ger i höst ut en nutida romancebok, En enda natt. Eftersom jag har läst hennes tre tidigare bara måste jag ju läsa den här och se om hon håller även i nutid.
Det nystartade inprintet Lavender Lit släpper sina första böcker i höst, hurra! Och ännu mer att hurra över att det är en crossover. Boken jag är mest sugen på heter Kanske är det allt du behöver veta och är skriven av E. Lockhart.

En till bok om unga och kärlek (mina två favorit ingredienser) är Nära till aldrig av J.A Redmerski.
När förlaget frågade på Facebook vilket omslag vi tyckte att Daniel Wångstens bok Oavsett vad skulle ha väcktes min nyfikenhet kring boken. Och nu är den snart här, redo att läsas. 

Peo Bengtsson är tillbaka med ny bok och den heter Så länge du är min syster. Eftersom jag själv är del av en syskonskara är syskonrelationer alltid något som fascinerar mig.
 
En av höstens absolut viktigaste böcker är Rasismen i Sverige. Det är en antologi med texter från det samtidiga Sverige och rasismen som finns här. Jag ska läsa så fort den finns tryckt och klar.

8 kommentarer:

 1. Vad roligt att fler New Adult-böcker översätts, Nära till aldrig ska jag absolut kolla in! Ser även fram emot E Lockharts bok, jag blev förvånad när jag upptäckte att jag hade läst en annan bok av henne, en för lite yngre ungdomar. Noras och Simonas böcker är självskrivna på min lista :) Sen får jag se vad det blir, men Modernista ger ut massor av böcker som jag kommer att läsa (deckare och dystopier). Du är inte nyfiken på Outtalat av Sarah Rees Brennan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe just dystopier och deckare hör till det jag aldrig läser. Men kom gärna med boktips i andra genrer :-)

   Radera
  2. Outtalat är YA, men den är fantasy eller liknande tror jag, du kanske inte gillar övernaturligt? :)
   https://www.goodreads.com/book/show/10866624-unspoken?from_search=true

   Radera
  3. Nja sådär, men har boken en stark kärlekshistoria eller bra driv som Hungerspelen kan jag göra ett undantag :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Hoppas du hittar något du blir sugen på (och kanske missat innan)!

   Radera
 3. Jag är deeply in love with Moran, håller på med hennes Morantologi just nu och jag älskar den!
  Uppkäftigt, rappt och med en rejäl dog igenkänningsfaktoer ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst något av henne än (börjat på Konsten att vara kvinna). Så jag hoppas hinna läsa något av henne i höst.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.