tisdag 11 mars 2014

2013 år bästa utställningar

Förra året var jag på något färre utställningar än jag brukar gå på. Med det inte sagt att jag inte såg några riktigt bra, för det gjorde jag. De som verkligen fångade mig hade alla något nytt att säga. Det var intressant och de fångade mig och höll mig kvar långt efter att jag gått hem från museet. Det är precis det som är grunden för en riktigt bra utställning. Så här kommer en sammanställning över mina topp 5 utställningar från 2013:
 1. Hilma af KlintModerna Museet. Vilka färger, vilket konstnärskap och utställningspedagogiskt klockrent! Jag var helt tagen av utställningen och rekommenderade den till höger och vänster. En ensam kvinna som det stora dragplåstret på ett av landets största museer, åh den känslan alltså. Mer sånt tack! Det enda jag ångrar är att jag inte köpte utställningskatalogen. Då hade jag kunna bläddra i den och få en dos Hilma när jag ville.
 2. Bilder av KristinaLivrustkammaren. Så härligt med en utställning om en stark kvinna som gick sin egen väg. Dessutom var det här den första utställning som jag var på pressvisning för. Under den visningen med guidad tur och fylligt information om utställningen blev jag så fångad att jag såg utställningen tre gånger till efter det. Dessutom påmindes jag om hur mycket jag tycker om att gå en guidad visning.
 3. Under ytanHallwylska museet. Museet följde upp den omåttligt populära utställningen om dräkterna från serien Downton Abbey men en mycket viktig utställning om det där vi inte pratar om, förr och nu. Samhällsmedvetna och upplysande utställningar är sällan fel och här fick vi lära oss mycket av det där under ytan, som vi vanligtvis inte pratat om. Förutom intressanta föremål att titta på fanns det mycket text att ta del av som jag lärde mig mycket av. Hade gärna sett den fler gånger men hann inte det.
 4. Ruud van EmpelFotgrafiska. Jag älskar färg och framför allt starka färger. den här utställningen gav mig det och mer. Jag var så fångad av van Empels teknik och motiv. Jag hade gärna haft några av verken hängandes hemma hos mig om jag bara hade haft större väggar. Dessutom har de börjat få ordning på utställningspedagogiken på Fotografiska och mina kollegor som jag tog på på kultur-AW för att se den hr utställningen var mycket imponerade.
 5. Hembygd Arbetets museum i Norrköping. En utställning om hembygd, tillhörighet och identitet som var väldigt gripande. den utgick från unga människor i Sverige, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Dessvärre har jag helt glömt att blogga mer om utställningen som utlovat. Utställningen är ju på turné så kolla om den kommer till ett ställe nära dig, här. Så ska jag ta tag i och skriva inlägget, bättre sent än aldrig.

4 kommentarer:

 1. Vad roligt med utställningar. Jag önskar jag tog mig mer tid att gå på sådant. Får nog bli andra tag här 2014 :) . kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja utställningar är trevligt. Hoppas komma iväg på fler i år. Kram

   Radera
 2. Ruud van Empels på Fotografiska var ett sant nöje. Över huvud taget så älskar jag detta museum. Maten är god och utsikten fenomenal ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var fenomenal! Jag är lite mer ambivalent. De lyckas inte alltid med utställningspedagogiken och kan ibland kännas att de hellre får massor med besökare än hänger riktigt bra utställningar.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.