lördag 9 november 2013

lite ihop

Bilden har jag lånat från lillapiratforlaget.se
Jag har läst allt som Johanna Lindbäck har skrivit. Så när hon nu i höstas gav ut en bok riktad till mellanåldern 9-12år hindrade det inte mig från att läsa. Och hon är sig lik även om boken riktar sig till yngre läsare än hon vanligtvis brukar skriva för. Tonen och till viss del beskrivningen av personerna är densamma. Det som är annorlunda är att det är något mer oskyldigt och problem med kompisar inte blir lika dramatiskt som om det hade varit en ungdomsbok.

Vad handlar lite ihop om då kan en fråga sig? Jo den handlar om Majken (åh hallå vilket fint namn) och hennes vedermödor gällande kompisar, killar och det här med att folk förändras. För det är nämligen så att Majkens bästa kompis Tessan genomgår en sådan förändring, där det helt plötsligt bara är killar som gäller. Majken är inte alls där i sin egen utveckling, hon tycker bland annat om att spela fiol med sin coola lärare Izzy istället för att prata om killar. Men så dyker den nya killen Ivan upp och med honom testar hon ett experiment, men det går inte riktigt som hon tänkt sig.

Det jag tycker om med boken är att den liksom tar upp den där mellantiden, mellan barn och tonåring. För det är ju inte så att det är en knivskarp gräns mellan barndom och tonår och det går olika fort för olika unga att genomgå den omvandlingen. Johanna Lindbäck är väldigt duktig på att skildra det vardagliga på ett sätt som inte känns tråkigt. Och jag brukar alltid tycka lika mycket om bikaraktärerna som om huvudkaraktärerna, så även i den här boken. Här finns till exempel storebror Pontus och hans tjej Ida som lär Majken om feminism inom film, musikläraren Izzy som fungerar som en väldigt bra förebild i boken genom att vara en aktiv kvinna och inte barra passiv i bakgrunden. Sedan är ju Ivan som Lindbäcks killar brukar vara mest, mysig, snäll och lätt att tycka om.

Jag blev helt klart intresserad av att läsa mer i den här ålderskategorin. Och det är ju passande för just i höst är den flera författare som annars brukar skriva för lite äldre ungdomar som nu skriver för mellanåldern. Johanna Lindbäck får gärna ge ut fler böcker likt lite ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.